logo F1online.sk

Domenicali čaká, že Sainzovi pomôžu Alonsove skúsenosti z Ferrari

Stefano Domenicali
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2020

Fernandovi Alonsovi sa nepodarilo dostať titul do Maranella, hoci bol k tomu veľmi blízko, no a neúspechom sa končí aj éra Sebastiana Vettela. Od sezóny 2021 však Scuderiu povedú dve mladé delá Charles Leclerc a Carlos Sainz. Druhý menovaný je však všeobecne pasovaný skôr do role tímovej dvojky než kandidáta na zisk titulu. Stefano Domenicali, bývalý šéf talianskeho tímu, však toho od Sainza očakáva viac.

Veľmi by mu mal pomôcť Fernando Alonso, s ktorým si Sainz výborne rozumie. S Alonsovými skúsenosťami by sa mohol v Maranelle zorientovať oveľa rýchlejšie.

“Pre španielskych jazdcov je to nová príležitosť získať titul s Ferrari,” teší sa v rozhovore pre AS Stefano Domenicali, no nenecháva sa uniesť: “Aby ste sa stali majstrom sveta, skvelé auto je nevyhnutnosť, bez neho sa nedá vyhrať. Aj vzťahy medzi jazdcami a tímom sú podstatné, ale kľúčové je mať konkurencieschopné auto.”

Ak by sa Scuderii podarilo postaviť víťazný stroj, veľkú úlohu začnú zohrávať aj Sainzove schopnosti. “Carlos je mentálne veľmi silný, či už na trati, alebo mimo nej. Je synom majstra sveta a dostal sa do F1, takže musí byť veľmi dobrý. Tento rok bude dôležité sa dobre pripraviť, aby potom ustál tlak, ktorý vo Ferrari príde.”

“Myslím si, že Alonso mu pri adaptovaní sa veľmi pomôže,” pokračoval Domenicali. “Fernando a Carlos sú veľmi blízki priatelia. Spolu s jeho otcom mu dokážu odovzdať svoje skúsenosti. Už vlani sa popri Landovi Norrisovi v McLarene výrazne zlepšil. Do sezóny 2021 však ešte rok zostáva. Bude mať čas stretnúť sa s tímom, s Charlesom Leclercom, vybudovať si dobrý vzťah. Má dobré karty na to, aby vo Ferrari zohral dôležitú rolu.”

V neprospech talianskej značky by mohol hrať fakt, že bude mať najmladšiu jazdeckú dvojicu za posledných 50 rokov. Domenicali však o tom ako o nevýhode nehovorí.

“Najdôležitejšie bude zabezpečiť stabilitu a balans,” podotýka. “Obaja sú veľmi talentovaní a mladí, no budú musieť pracovať pre Ferrari. Tím je na prvom mieste. Samozrejme, že Ferrari stavia na Charlesovi, ale to neznamená, že by Carlos nemohol ukázať, že aj on je zrodený pre Ferrari.”

Súvisiace články