logo F1online.sk

Stella: Do konca roka už žiadne markantné vylepšenia neprinesieme

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

McLaren predstavil v priebehu aktuálneho ročníka hneď niekoľko signifikantných vylepšení, ktoré ho v konečnom súčte vystrelili takmer na samé čelo štartového poľa – hneď za dominantný Red Bull. Ďalšie oslnivé novinky však zdá sa, už nepridá. Tím z Wokingu totiž po vzore ostatných súperov vývoj pre tento rok viac-menej uzavrie a pozornosť plne presmeruje na nadchádzajúcu sezónu, v ktorej by podobne ako v druhej polovici tohtoročného šampionátu rád hral prvé husle.

Do konca ročníka zostávajú štyri preteky a nie je preto žiadnym prekvapením, že vylepšenia chrlí spomedzi tímov už len málokto. Zabaliť sa to pre tento rok chystá dokonca aj donedávna aktivitou hýriaci McLaren. Novinky, ktoré papájoví v priebehu sezóny nasadili síce stáli za to, no dostihnúť Red Bull sa historicky druhej najúspešnejšej stajni už zrejme nepodarí. Z tohto dôvodu uprie vývojové oddelenie tímu z Wokingu plnú pozornosť na nadchádzajúci šampionát, od ktorého si toho veľa sľubuje.

„Sme realisti. Táto sezóna nie je taká, že by sa nám, pokiaľ ide o auto, podarilo mávnutím čarovného prútika výrazne zlepšiť degradáciu pneumatík alebo si na kolo o toľko výrazne polepšiť, že by sme priklonili misky váh na našu stranu,“ uviedol dôvody, pre ktoré to McLaren pre tento rok s vývojom zabalí, Andrea Stella.

Pri spätnom poobhliadnutí sa za sezónou však môže vedenie McLarenu sršať spokojnosťou. Áno, keby sa jednotlivé vylepšenia podarilo prinášať britskému celku o čosi skôr, tak by v Pohári konštruktérov okupoval zrejme vyššiu, než štvrtú priečku, no z hľadiska aktuálnej formy a počtu získaných pódií niet pochýb, že išlo v podaní McLarenu o nanajvýš úspešný ročník, ktorému chýbala azda už len povestná čerešnička na torte – víťazstvo v pretekoch.

Chvíľami to vyzeralo tak, že by sa McLaren mohol tešiť z premiérového prvenstva práve v pred niekoľkými dňami konajúcom sa Austine, no napokon sa okolo 28 kôl vedúceho Landa Norrisa prehnal najprv Max Verstappena a následne aj Lewis Hamilton.

„Neočakávali sme, že práve na tejto trati (na Okruhu Amerík, pozn. red.) budeme viesť stint a pol,“ priznal Stella. „Tešíme sa na nadchádzajúce preteky, v ktorých veríme, že (si to vynahradíme) a uspejeme.“

Aj keď sa McLaren v USA už po niekoľkýkrát v rade ocitol na pódiu, čo možno označiť za poriadny úspech, Stellu predsa len tak trochu škrie, že vytúžené prvenstvo uniklo Norrisovi pomedzi prsty. „Oslavujeme zisk pódia, no zároveň to po prvom stinte vyzeralo tak, že by sme mohli mať dosť tempa na to, aby sme to konečne zvládli a uchmatli víťazstvo.“

„Rád by som po niekoľkýkrát poznamenal, že sme s pódiom samozrejme veľmi spokojní, ale zároveň je pravdou, že si azda každý krátko po pretekoch povedal: ´Škoda, že sme to nevyhrali.´ Myslím si však, že si každý uvedomuje, ako nám postupne pribúdajú pódiá, obzvlášť, keď sa zamyslí nad tým, kde sme boli na začiatku ročníka. Páči sa mi ale naše odhodlanie, a to, že sa chceme posunúť ešte ďalej,“ zakončil 52-ročný Talian.