logo F1online.sk

Horner: Pérez nemusí skončiť druhý. Pre rok 2025 máme množstvo možností

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Po zaistení oboch titulov majstra sveta sa práca Christiana Hornera pri komunikácii s verejnosťou obmedzila v podstate len na tlmenie špekulácií okolo Sergia Péreza. Otázok vskutku nebolo málo. Angličan však trpezlivo zmieta zo stola všetky dohady, vrátane tej v súčasnosti najrozšírenejšej, podľa ktorej musí Mexičan skončiť na celkovom druhom mieste.

Nalejme si čistého vína, pri forme Red Bullu v tejto sezóne malo byť „psou povinnosťou“ Sergia Péreza obsadiť minimálne druhé miesto v celkovom hodnotení. Ani štyri veľké ceny pred koncom však nie je vôbec isté, či sa to Mexičanovi nakoniec podarí, aj keď diskvalifikácia Lewisa Hamiltona na Veľkej cene USA je preňho vítanou vzpruhou.

Red Bull v tejto sezóne likvidoval jeden rekord za druhým a prepisoval dejiny Formuly 1 i vlastného tímu. Stajni z Milton Keynes sa však nikdy nepodarilo obsadiť v celkovom hodnotení jazdeckého šampionátu prvé i druhé miesto. Nedokázali to v ére Vettela s Webberom a nedokázali to zatiaľ ani s Verstappenom a Pérezom. Už vlani mali všetky ingrediencie, aby sa to podarilo, ale Sergio Pérez nezvládol záverečný súboj s Charlesom Leclercom.

Podľa niektorých informácií by sa nezvládnutie tohtoročného súboja mohlo stať Checovi osudným, ale podľa jeho šéfa Christiana Hornera mu v prípade neúspechu nič nehrozí. „Žiadna taká povinnosť neexistuje. Je pravda, že sme v šampionáte nikdy neskončili na prvom a druhom mieste. Niekoľkokrát sme skončili na prvom a treťom mieste so Sebastianom Vettelom a Markom Webberom a podarilo sa nám to aj vlani s Maxom a Checom.“

„Bolo by fantastické, keby sa nám s týmto autom a po takej sezóne podarilo obsadiť prvé a druhé miesto, ale Checo nemá povinnosť skončiť druhý, inak príde o sedačku v Red Bulle. O ničom takom sa nehovorilo,“ povedal Horner.

Ten sa nikdy nenechá dvakrát núkať, keď pri špekuláciách čelí rôznym otázkam, a vždy sa Péreza zastane. Na rozdiel od Helmuta Marka, ktorý v posledných mesiacoch vysielal zakaždým zmiešané signály, Horner je pri podpore mexického pretekára zakaždým konzistentný. „Checa poznáme a keď sa pozriete na jeho výkony v prvej polovici roka, tak bol veľmi blízko k Maxovi. V Saudskej Arábii si spolu zmerali sily v krásnom súboji, v Baku vyhral šprint aj nedeľné preteky, takže vieme, že je schopný podobných výkonov. Podľa mňa ho len musíme vrátiť späť do stavu mysle z tohto obdobia.“

Medzitým sa bude v kuloároch donekonečna špekulovať o jeho možnom nástupcovi. Aj keby si Pérez udržal svoju sedačku pre rok 2024, o čom Horner nepochybuje, na sezónu 2025 je otvorené miesto v potenciálne víťaznom aute. Otázka je, či si niekto trúfne vyzvať Maxa v „jeho“ aute a v „jeho“ tíme.

„Rozhodne máme smerom k roku 2025 množstvo alternatív. Samozrejme, máme dosť času, aby sme to preskúmali a vyhodnotili, ale treba vziať do úvahy množstvo faktorov. Pri takom veľkom záujme o pozíciu jazdca Red Bull Racing pre rok 2025 nám určite nechýbajú možnosti,“ povedal Horner rozhodne.