logo F1online.sk

Eddie Jordan po rozhovore s Adrianom Neweym: Red Bull bude o rok ešte silnejší

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2023

Ak máte zo súčasnej dominancie Maxa Verstappena radosť a s úsmevom na tvári sledujete, ako utešene mu pri mene pribúdajú víťazstvá a tituly, čaká vás ďalší idylický rok. Aspoň to si myslí Eddie Jordan, ktorý tento dojem nadobudol po rozhovoroch s Adrianom Neweym. Súperov konkurencie však pripravuje na ťažké chvíle.

Hoci Max Verstappen vyhral aj posledné veľké ceny s výnimkou Singapuru, situácia na štartovom rošte je pre fanúšika akcie o čosi priaznivejšia. Občas sa už do bitiek musí zapojiť aj Max Verstappen. Môžeme teda dúfať, že toto zbližovanie tímov bude pokračovať aj po zime?

Eddie Jordan na túto tému prehovoril v podcaste talkSPORT ešte pred Veľkou cenou USA a nemá pre nás dobré správy. Hoci súčasné pravidlá sú v platnosti už dva roky, čo by malo pomôcť zmazať rozdiely medzi tímami, Red Bull vraj ešte ani zďaleka nenarazil na strop potenciálu svojho auta s prísavným efektom.

“Pred pár dňami som bol na jednom podujatí s Adrianom Neweym,” rečnil bývalý šéf rovnomenného tímu Eddie Jordan. “My sme cyklisti a v Cape Town veľa bicyklujeme, a Adrian mi tam povedal, že má dojem, že ich súčasný vývoj bude pre kohokoľvek veľmi ťažké dobehnúť. Takže, dámy a páni, pripravte sa buď na nudu, alebo na vzrušujúce časy. Závisí to od toho, či ste fanúšikom Red Bullu, alebo nie.”

Rodák z Dublinu prezradil, aké závery si spravil po tomto rozhovore. “Ak teda predpokladáme, že v súčasnosti najrýchlejšie auto v štartovom poli bude ešte rýchlejšie, tak Red Bull Racing a Max Verstappen budú podávať takéto kvalitné výkony aj v roku 2024. Navyše Red Bull má niečo, čo konkurencii chýba; výnimočne talentovaného jazdca.”

Týmito slovami, samozrejme, nenarážal na Sergia Péreza. “Len sa pozrite na tie výkony, aké Verstappen predvádza s týmto autom. Sergio Pérez to jasne nedokáže napodobniť. Preto ja mám jasno: Max Verstappen vyhrá aj v Texase a keďže pravidlá zostávajú nemenné, Red Bull a Max budú v sezóne 2024 ešte silnejší.”

Jordanova predpoveď o Verstappenovom texaskom triumfe sa naplnila. Nevyhral však bez boja. Na trati si zmeral sily s Charlesom Leclercom aj Landom Norrisom, a v závere ho veľmi rýchlo dobiehal Lewis Hamilton, ktorý neúnavne pracuje na tom, aby ešte pred ukončením kariéry získal ôsmy titul.

Podarí sa mu to? Eddie Jordan v tomto smere favorizuje Maxa Verstappena, ktorý má stále len 26 rokov. “Maxovi Verstappenovi verím, že prekoná všetky rekordy vo Formule 1 vrátane rekordu siedmich majstrovských titulov, ktorý teraz držia Michael Schumacher a Lewis Hamilton.”

Bez správnych ľudí okolo seba to však nepôjde. “Veľa bude závisieť aj od toho, čo spraví Adrian Newey. Red Bull sa musí pokúsiť spraviť maximum pre to, aby bol šťastný, veď on stojí za týmito skvelými autami. Z môjho pohľadu je najlepším konštruktérom všetkých čias, o tom nepochybujem.”

Súvisiace články