logo F1online.sk

Leclerc sa pred pretekmi pochválil so stratégiou Gaslymu. Ten mu neveril

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2023

Ferrari stavilo s Charlesom Leclercom na Veľkej cene USA na alternatívnu stratégiu. Ako sa nakoniec ukázalo, bolo to veľmi zlé rozhodnutie pravdepodobne zapríčinené nesprávnym vyhodnotením dát. Stratégovia Scuderie neprišli s týmto plánom počas pretekov pri vyhodnocovaní aktuálnych podmienok, ale ešte pred štartom. Na svojho dobrého kamaráta to „bonzol“ pilot Alpinu Pierre Gasly.

Dve zastávky sú v Texase považované za štandard. Pri pohľade na sobotnú degradáciu pneumatík sa zdalo byť takmer jednoznačné, ktorou cestou sa tímy vydajú. V priebehu samotných pretekov sa však objavili správy, že degradácia pneumatík je nižšia, než sa očakávalo, podobne tak tvrdé pneumatiky boli považované za nezničiteľné.

Nezničiteľné však neznamená rýchle. Okrem toho, Leclercovi ku koncu pretekov odchádzali tak veľmi, že do vysielačky zahlásil: „Tieto pneumatiky sú *** po smrti!“ Nesprávnosť rozhodnutia Ferrari však najlepšie podčiarkuje skutočnosť, že k niečomu podobnému sa v celom štartovom poli neodhodlal takmer nikto.

„Nie, o dvoch zastávkach sme nediskutovali,“ povedal pre F1 TV pilot Alpinu Pierre Gasly. „Prvýkrát som o tom počul, keď ku mne na rošte prišiel Charles a povedal: ‚Aj vy pôjdete na jednu zastávku?‘ Ja na to len, že za žiadnu posratú cenu nepôjdem na jednu zastávku. Pozreli sme sa na seba a zostal som z toho trochu zmätený.“

Francúzskemu pretekárovi a jeho tímu sa podarilo niečo, k čomu sa Leclerc s Ferrari v nedeľu ani nepriblížili. Aj keď ôsme miesto nevyzerá nijak fantasticky, podľa Gaslyho dokázal tím maximalizovať svoj potenciál pri každom výjazde na trať. Pomyselnou „čerešničkou“ je pre nich status najlepšieho zo „zvyšku sveta“.

„Som veľmi spokojný. Od začiatku do konca to bol z našej strany veľmi dobrý víkend. Dvakrát sme postúpili do Q3, v šprinte sme skončili na siedmom mieste za Georgeom a v nedeľu je z toho ôsme miesto opäť za Georgeom. To je maximum, čo z tohto auta v súčasnosti môžeme vyžmýkať. Bol to z našej strany najkomplexnejší výkon v doterajšom priebehu sezóny,“ povedal Gasly pre televíziu Sky.

„Samozrejme, rád by som sa k týmto chlapcom viac priblížil, ale vidíte Lewisa na pódiu s Mercedesom a George je prvý pred nami s dvadsaťsekundovým náskokom. V súčasnosti nám na týchto súperov skrátka chýba tempo,“ dodal Gasly, ktorý má podľa všetkého úplnú pravdu v tom, že viac z tohto víkendu už nemohol vyžmýkať.

Aj keď Alpine rozhodne nepatrí medzi špičku, monopost A523 predviedol záblesky dobrej formy. Podľa Pierra to však zatiaľ nestačí ani na umiestnenie v hornej polovici „potravinového reťazca“ F1. „Nie, nemáme štvrté ani piate najrýchlejšie auto. Pred nami sú Red Bull, McLaren, Mercedes, Ferrari a aj Aston Martin bol dnes rýchlejší než my. Štartovali z boxov a určite boli lepší, lebo nás po celú dobu dobiehali. Stále sme teda na šiestom mieste a potrebujeme z auta zakaždým dostať maximum. Tento víkend ste mohli vidieť, že tím neurobil žiadnu chybu, od začiatku do konca sme všetko dobre zrealizovali a vďaka tomu sme získali tieto body,“ povedal Gasly.