logo F1online.sk

Zdali sa vám biele čiary príliš široké? FIA ich upravila po sťažnostiach jazdcov

Sergio Pérez, Red Bull zozadu, hrubé biele čiary
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Ak ste sledovali sobotňajší šprintový rozstrel, určite aj vám udreli do očí biele čiary v niektorých zákrutách. Vedzte, že nešlo o žiaden problém, ale prostú reakciu FIA na sťažnosti zo strany jazdcov a tímov.

Dokonca aj zahraniční komentátori a novinári zostali zaskočení, keď v priamom prenose zo sobotňajšieho šprintu zbadali, že v niektorých zákrutách sú biele čiary prekvapivo hrubé. Ako sme sa však dozvedeli počas jázd, túto zmenu nariadila samotná FIA, hoci to spravila veľmi potichu.

Riaditeľstvo pretekov spravidla o zmenách na okruhu reaguje aktualizáciou pokynov riaditeľa pretekov, no v sobotu by ste na niečo také čakali márne. Jasné vysvetlenie nám bolo ponúknuté až neskôr.

“Po včerajších rozhovoroch s tímami a jazdcami sme rozšírili bielu čiaru na vonkajšku zákrut 9, 12 a 19. Tento krok sme podnikli pre to, aby mali jazdci v týchto zákrutách o čosi väčšiu rezervu,” ozrejmil regulačný orgán F1.

Toto je už druhá veľká cena v poradí, na ktorej sa FIA rozhodla meniť limity trate. V Katare však reagovala na problémy s pneumatikami a obrubníkmi, a tak v niektorých zákrutách zúžila trať o 80 centimetrov. V dôsledku toho bol do programu zaradený aj výnimočný desaťminútový tréning. Takýto tréning na oboznámenie sa so zmenami v Austine chýbal.

V každom prípade zmena splnila svoj účel. V piatkovej kvalifikácii musela FIA vymazať až 51 kôl, pričom v dnešnom rozstrele len jeden jediný.

Zostáva nám len dúfať, že v budúcnosti nebudú bielou farbou premaľované celé obrubníky, a že konečne začne na tratiach pribúdať štrk či tráva.

Súvisiace články