logo F1online.sk

Bál som sa o postup do Q3, takže piate miesto beriem, hlási Russell

George Russell
© Wolfgang Wilhelm/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Veľká cena USA je pre Georgea Russella jubilejným stým súťažným víkendom vo Formule 1. Britský jazdec doň vstúpil ziskom piateho miesta v piatkovej kvalifikácii, ktoré ho na jednej strane môže mrzieť, keďže Lewis Hamilton podal lepší výkon, no na druhej ho môže aj tešiť. Russell priznal, že pokojne mohol skončiť aj na úplne inej priečke — a vôbec nie takej lichotivej.

George Russell svojím posledným kolom uzatváral piatkové jazdy. Nepotešil však fanúšikov Maxa Verstappena, ktorého po škrtnutí času za porušenie limitov trate zosunul ešte o jednu priečku nižšie. Dvojicu napokon delili len ničotné dve tisíciny, takže Mercedes môže byť veľmi spokojný.

“Ja som mal dosť náročný deň. Neviem prečo, ale zaostával som,” pustil sa do piatkových analýz George Russell, ktorý sa celý deň necítil byť vo svojej koži. “Z vylepšenia som mal celkom dobrý pocit, je ho cítiť, ale bol to zvláštny deň.”

“S piatym miestom som celkom spokojný, pretože v niektorých chvíľach sa zdalo, že nepostúpime ani do Q3,” otvorene priznáva. “Odnášam si z toho pozitíva a pokúsim sa na tom popracovať počas noci. Šprintové kvalifikácie nám zvyknú vyjsť o čosi lepšie ako tieto piatkové, teda s výnimkou Kataru.”

Aký je celkový pocit z vylepšeného auta? Nemôžeme vylúčiť, že sa s ním ešte nestihol celkom zladiť, a to ho stálo cenné desatiny sekundy. Russell však v tomto prípade odmieta z niečoho obviňovať techniku. “Beriem to na svoje plecia, že som dnes tak rýchlostne strácal a nedarilo sa mi pochopiť prečo.”

“V Q3 som zajazdil slušné kolo. Spravil som menšiu chybu v prvej zákrute, ktorá ma stála azda jednu pozíciu. Piate miesto je však pred nedeľou skvelé, keďže občas to vyzeralo tak, že skončíme oveľa nižšie. S touto pozíciou som celkom spokojný,” dodal šampión sérií GP3 a F2.

S Russellovým hodnotení súhlasí aj šéf traťových inžinierov Andrew Shovlin. “Nemyslím si, že Georgeove problémy by s tým niečo mali. Toto je náročný a hrboľatý okruh, on sa len snažil poskladať svoje kolá. Nemá to nič dočinenia so zmenami na monoposte,” odkázal.