logo F1online.sk

Pérez nedostal ultimátum a Marko sa neháda s Hornerom: Ja rozhodnem, kedy odídem!

Christian Horner, Hemlut Marko, Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Helmut Marko dokáže poprieť špekulácie rýchlosťou blesku a nepotrebuje na to ani sociálne siete. Správy o sporoch vnútri Red Bullu – medzi Christianom Hornerom, Helmutom Markom a generálnym riaditeľom výrobcu energetických nápojov Oliverom Mintzlaffom – sa objavili rýchlo a neprišli s nimi príliš renomované zdroje, ale 80-ročný Rakúšan na nič nečakal a rýchlo ich zmietol zo stola.

Marko si z rakúskeho OE24 urobil tak trochu tlačový orgán. Je zrejmé, že poradca Red Bullu rád komunikuje s verejnosťou a rád využíva médiá na obhajobu záujmov vlastnej strany. V súčasnosti sa na to zväčša používajú sociálne siete, ale keďže je Helmut stará škola, jeho prostriedkom sú médiá.

Pred odletom do Ameriky sa Marko rozhodol reagovať aj na špekulácie, s ktorými ako prvé prišlo brazílske Globo, ale následne ich prevzali viaceré médiá, napríklad aj nemecký Sport1, ktorý písal o zákulisných bojoch vnútri Red Bullu. Tie Helmut údajne vedie nielen proti šéfovi stajne Christianovi Hornerovi, ale aj proti šéfovi celej spoločnosti Oliverovi Mintzlaffovi.

„Neviem, odkiaľ sa to vzalo, ale musím týchto prorokov skazy sklamať,“ vyhlásil Helmut Marko pre rakúsky OE24. Podľa niektorých sa pritom má tento týždeň konať stretnutie, ktoré rozhodne o budúcnosti poradcu Red Bullu.

„Žiadne stretnutie sa nekoná. Do konca budúcej sezóny mám platný kontrakt. Ja rozhodnem, ako skončím a kedy skončím. Je to na mne, nie napríklad na takom pánovi Hornerovi,“ prehlásil Marko bez váhania. Nepriamo však priznal, že k určitým mocenským posunom za posledný rok došlo.

„Vzhľadom na nové usporiadanie vnútri spoločnosti (po smrti zakladateľa Red Bullu Dietricha Mateschitza, pozn. red.) je všetko inak. Ľudia sa snažia nanovo definovať svoje právomoci,“ priznal víťaz 24-hodinovky Le Mans.

Pre úplnosť treba povedať, že Marko nie je podriadeným Hornera, nie je dokonca ani zamestnancom tímu, ale samotného Red Bullu, čo v tomto roku vyvolalo nespokojnosť tímov, keďže jeho plat sa nezapočítava do rozpočtového stropu.

Žiadne ultimátum pre Sergia Péreza

Toto však neboli zďaleka jediné dohady, ktoré sa v poslednom období šírili v médiách. Reč bola aj o Júkim Cunodovi a jeho možnom spojení s Aston Martinom skrz Hondu, ale tiež o Sergiovi Pérezovi, ktorý vraj musí skončiť na celkovom druhom mieste za Maxom Verstappenom, inak príde o prácu.

„Všetko sú to len špekulácie. Pérez nedostal žiadne ultimátum. Myslím si, že skrátka vyhrávame až príliš veľa a preto sa do sveta dostávajú tieto neuveriteľné správy. Radšej by ste mali oveľa viac oceniť mimoriadne výkony Maxa Verstappena,“ myslí si Marko.