logo F1online.sk

Prost: Ak bude Verstappen vyhrávať, tak nestratí motiváciu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Max Verstappen sa v Katare stal len jedenástym človekom v histórii, ktorý vo Formule 1 získal minimálne tri tituly majstra sveta. Aj keď Holanďan v tejto sezóne demoloval konkurenciu, nie je na ňom badať náznak straty motivácie. Okrem toho, môže vôbec niekoho vyhrávanie nebaviť? Podľa štvornásobného šampióna Alaina Prosta sú naopak najťažšie sezóny, keď to vášmu autu veľmi nejde.

Môže vás vlastná dominancia nebaviť? Nájdeme vôbec v histórii Formuly 1 príklad jazdca, ktorý odišiel, aj keď absolútne dominoval? Iste, taký Nico Rosberg získal svoj prvý titul a odišiel, ale v súboji s tímovým kolegom rozhodne nedominoval. Na vrchole sa lúčil aj Alain Prost, ale ten potreboval ročnú prestávku, aby strávil frustráciu zo sezóny 1991 a znovuzískal vášeň pre pretekanie.

„Keď som jazdil vo Formule 1, najviac som sa obával, že nebudem schopný bojovať o titul,“ napísal Prost vo svojom stĺpčeku pre francúzsky L’Equipe. „Najhoršie pre mňa boli roky 1987 alebo 1991, keď mi to auto nedovoľovalo. Myslím si, že to bude platiť rovnako pre Verstappena, ktorý zostane motivovaný nie preto, že chce získať sedem titulov ako Michael Schumacher alebo Lewis Hamilton, ale preto, že každý víkend môže bojovať o víťazstvo.“

Aj tento legendárny francúzsky pretekár sa pridal k zástupu gratulantov, ktorí po katarskom víkende vyzdvihli Verstappenove kvality a jeho cestu do exkluzívneho jedenásťčlenného klubu šampiónov s minimálne tromi titulmi majstra sveta.

„Keď porazil Lewisa Hamiltona, získal dôveru vo svoje schopnosti. Ten prvý titul ho posilnil. Max sa stal omnoho pokojnejším pilotom, ale jeho túžba po úspechu zostala nezmenená,“ prehlásil Prost.

„To nie je pre súperov dobrá správa, keďže je nepravdepodobné, že by čoskoro ukončil kariéru. Okrem toho, v nasledujúcich dvoch rokoch sa pravidlá nezmenia, čo znamená, že Max bude rovnako silný. Keď Red Bull zostane pokope, tak aj v roku 2026 môže patriť minimálne k jednému z uchádzačov o titul majstra sveta,“ hovorí dnes 68-ročný Francúz.

Verstappen má stále len 26 rokov. Aj keď nejedenkrát pripomenul, že vo Formule 1 nezostane do štyridsiatky, tak môžeme brať jeho slová vážne? Veď motoršport je Maxov život a kým bude jazdiť v špičkovom tíme, chuť pretekať ho neopustí.

„Nemá príliš veľa koníčkov – narodil sa, aby vyhrával. Je teda trochu odlišný od Lewisa Hamiltona alebo Ayrtona Sennu, ktorí sa mohli venovať ďalším aktivitám. Maxova budúcnosť je trochu otáznik, ale v každom prípade, v nasledujúcich dvoch rokoch ho pri stabilných pravidlách nečakajú žiadne problémy. Zaujímalo by ma, ako by na tom bol Red Bull bez Verstappena, ale to už je iný príbeh,“ napísal Prost.