logo F1online.sk

FIA si bližšie posvieti na Hamiltonovu „prechádzku“ cez trať v Katare

Lewis Hamilton pri zničenom monoposte
© FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Lewis Hamilton sa počas minulotýždňových pretekov v Katare „zaskvel“ hneď dvakrát. Najprv to po štarte v plnej rýchlosti napálil do tímového kolegu Georgea Russella, aby  si o chvíľu na to počínal nedovolene opäť, keď po vystúpení z rozbitého monopostu prešiel cez trať na mieste, kde to predpisy nedovoľujú. FIA mu sprvu za prehrešok udelila len peňažný trest, no najnovšie sa chce na vec pozrieť znova a svoj pôvodný verdikt poriadne prehodnotiť.

Za „prechádzku“ cez trať, navyše len krátko predtým, ako sa okolo Hamiltona mihlo celé štartové pole, obdržal sedemnásobný šampión pokutu vo výške 50-tisíc eur. Prvú polovicu uhradil v Katare, druhý zaplatí iba v prípade, že sa delikt zopakuje.

To však nie je všetko. Po týždni si FIA zmyslela, že Hamiltonov pôvodný postih nebol dostatočný a na celú vec sa chce pozrieť znova – veď koniec-koncov ku 38-ročnému Britovi vzhliada nemalý počet mladých pretekárov či fanúšikov, na ktorých môže mať Lewis svojím nekalým konaním negatívny vplyv.

„FIA prehodnocuje incident, pri ktorom Lewis Hamilton prešiel cez trať počas Veľkej ceny Kataru,“ uviedol hovorca Medzinárodnej automobilovej federácie. „FIA si je vedomá, že sa Lewis za incident počas následného vypočúvania ospravedlnil a uznal, že prechod cez trať bol vážnym porušením bezpečnosti.“

„Vzhľadom na to, je istým vzorom, však FIA znepokojuje to, aký dojem zanechá na mladších jazdcoch jeho konanie,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku federácie.