logo F1online.skF1online.sk

Verstappen je majstrom bez majstrovskej trofeje. FIA mu ju nedá skôr ako v decembri

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 10. 2023

Formula 1 a Medzinárodná automobilová federácia si vždy robili veci tak trochu po svojom. Zatiaľ čo iné súťaže svetového razenia odovzdávajú víťazovi trofej v záverečnej fáze šampionátu či podujatia, majster sveta vo Formule 1 si na korunováciu musí počkať až do slávnostného galavečera, ktorý sa koná tradične v decembri. Inak tomu nebude ani v tomto roku.

S narastajúcim počtom fanúšikov sa v poslednom období začalo diskutovať o možnosti udeliť trofej majstrovi sveta bezprostredne po tom, ako sa ním na tom či onom podujatí stane. Ak by takýto návrh obdržal „zelenú“, Max Verstappen by bol za šampióna oficiálne korunovaný už po katarskom šprinte. Keďže však prezident FIA Mohamed bin Sulajem nechce o takejto možnosti ani počuť, Holanďan sa bude musieť obliecť do smokingu a poslušne si po cenu pricupitať do zimou ošateného Paríža.

„Je to noc majstrov,“ povedal o galavečeri Sulajem pre vybrané médiá, vrátane Motorsport.com. „Nemáte ani poňatia, akú bezsennú noc som zažil predtým, ako som pricestoval do Francúzska, do Paríža, kde som sa prešiel námestím Place de la Concorde a kde mi bola udelená trofej za moje prvé víťazstvo v šampionáte [Sulajem zvíťazil v Rely na Blízkom východe, pozn. red.].“

„Dokonca aj teraz cítim, ako mi vstávajú chlpy na ruke, pretože si pamätám, že som bol veľmi mladý, mal som iba 25 rokov. Ísť tam je niečo, o čom snívate, a rovnako tak sa na to pozerajú aj ostatní mladíci,“ pre ktorých by bolo podľa Sulajema obrovským sklamaním a demotiváciou, keby nemohli na vlastné oči zočiť Maxa Verstappena.

„Je to noc majstrov, kde mladí ľudia môžu vidieť šampióna Formuly 1, ktorý je pre nich idolom. Chcete, aby som sa pričinil o to, že sa ich sen nesplní? To sa určite nestane. Keď ste pilotom, chcete byť ako niekto. Pre mladých pretekárov je preto možnosť zúčastniť sa tohto dňa, noci šampiónov, snom. Verte mi.“

Podstatné je, že to, ako je súčasný systém odovzdávania cien nastavený, netrápi ani samotného Maxa Verstappena, ktorý má už, koniec-koncov, doma dve repliky pre víťaza šampionátu. „Je to v poriadku, vyzerajú rovnako,“ vyjadril sa na margo dlhého čakania na v poradí tretiu trofej za sebou 26-ročný Holanďan.

„Mám doma trofeje už dve, navyše sa nemenia. Je na nej len jedno meno navyše. Je to v poriadku, nevadí mi si chvíľu počkať. Jednu trofej mám umiestnenú vedľa svojho simulátora a druhú vedľa televízora,“ prezradil novopečený majster sveta.

Súvisiace články

Diskusia