logo F1online.sk

Ďalší dôkaz Alonsovej jazdeckej geniality: Prečo sa na cieľovej rovinke tlačil doprava?

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala12. 10. 2023

Fernando Alonso i napriek svojmu veku, a možno práve vďaka svojmu veku, neprestáva udivovať jazdeckou inteligenciou a poriadnou dávkou rafinovanosti. Ďalší dôkaz nám poskytol v sobotňajšom šprinte a rozstrele, keď sa napohľad nepochopiteľne tlačil na pravú stranu trate. Španiel mal však na to veľmi dobrý dôvod.

Fanúšikovia Fernanda Alonsa si na záberoch zo sobotňajšieho šprintového rozstrelu všimli niečo nezvyčajné. Namiesto toho, aby rovnako ako všetci ostatní na konci svojho ostrého kola prechádzal cieľovou rovinkou po ľavej strane, kde sa nachádza ideálna stopa, zakaždým zachádzal doprava. Všimnite si jeho prejazdy v nasledujúcom videu.

Prečo to španielsky matador robil? Keď sa dozviete dôvod, možno aj vám vybije poistky. Dvojnásobný majster sveta ako jediný v padoku v sobotu nemyslel len na svoju štartovú pozíciu v šprinte, ale už sa pripravoval na hlavné preteky: Prejazdmi po pravej strane trate si nanášal gumu na svoje štartové miesto, aby v nedeľu na štarte získal konkurenčnú výhodu a opäť si pripísal nejaké stotinky a možno aj pár pozícií k dobru.

Nuž a to isté zopakoval aj počas šprintu, keď bolo na trati bezpečnostné vozidlo.

Počas nešprintových víkendov robiť niečo také nemá zmysel, keďže nikto nemá vešteckú guľu a dopredu netuší, z ktorej pozície bude štartovať. Možno aj z tohto dôvodu tento “trik” všetci prehliadli, no nie “starý lišiak” Alonso, ktorý sa chopí každej jednej príležitosti bez ohľadu na to, aký malý zisk mu prinesie.

Pripomeňme, že podľa športových pravidiel sú zakázané akékoľvek pokusy vylepšiť si priľnavosť vo svojom štartovom boxe. Výnimkou je len samotná jazda po trati. “Súťažiacim nie sú dovolené žiadne pokusy meniť priľnavosť akejkoľvek časti povrchu trate inak ako samotným jazdením,” stojí v článku 26.3. Mimochodom, veľmi podobný článok 34.10 je zodpovedný za to, že sa Verstappenove sobotňajšie oslavy museli presunúť mimo priestorov boxovej uličky.

Prečítajte si aj:
Max Verstappen oslavuje zisk tretieho titulu

Red Bull musel svoje oslavy presunúť inam, bál sa zásahu FIA

8. októbra 2023, 12:16

Nuž a určite vám neunikol ani Alonsov dvojitý predbiehací manéver z tohtoročných pretekov v Holandsku. Španiel si už v piatok pri púšťaní jazdcov všimol, že na vnútornej strane klopenej tretej zákruty je mimoriadne vysoká priľnavosť, keď je trať mokrá. Celý víkend si to uchovával v hlave, nikomu o tom nepovedal, a v nedeľu to využil vo svoj prospech. Georgeovi Russellovi a Alexovi Albonovi zostávalo už len neveriacky si pretrieť oči.

Súvisiace články