logo F1online.skF1online.sk

Red Bull musel svoje oslavy presunúť inam, bál sa zásahu FIA

Max Verstappen oslavuje zisk tretieho titulu
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2023

Majstrovské oslavy Red Bullu boli vskutku neštandardné. Okrem toho, že sa začali už v sobotu a zaobišli sa prakticky bez alkoholu, neprebehli ani pred vlastnou garážou. Majstrovská veselica sa musela presunúť mimo priestory boxovej uličky z obáv, že FIA si vezme na paškál celý Red Bull.

V minulosti sme si už zvykli na to, že majstrovský tím sa po zisku titulu rozostaví pred svojou garážou, kde hrá hudba, kde sa zhŕknu novinári a fotografi, a kde prebehne spoločné fotenie spolu so striekaním šampanského, v prípade Red Bullu aj so striekaním sladkého energetického moku.

V prípade osláv Verstappenovho tretieho titulu pred garážou skutočne hrala hudba — Freddie Mercury spieval We Are The Champions —, skutočne sa tu zoskupili novinári a fotografi, no pred spoločným fotením a striekaním Red Bullu sa všetci museli presunúť niekoľko stoviek metrov až za boxovú uličku. Zo strachu, že zakročí FIA.

Čo také by mohla vyčítať majstrovskému tímu? Buď komisári FIA, alebo pokojne aj konkurenčné tímy by mohli protestovať, že Red Bull polievaním boxovej uličky Red Bullom porušil článok 34.10 Športových pravidiel F1.

Toto pravidlo totiž tvrdí: “S výnimkou sušenia, zametania alebo pogumovania trate, keď autá opúšťajú svoju pozíciu po pitstope, sa súťažiaci nesmú pokúšať nijakým spôsobom vylepšovať úroveň priľnavosti na povrchu boxovej uličky, ak nie je jasne identifikovaný problém a na riešení sa nedohodnú s delegátom pre bezpečnosť.”

Zanechať pre garážou vrstvu lepkavého nápoja by čisto teoreticky mohlo pomôcť červeným býkom pri zastávkach v boxoch. Inokedy tímom na tom nezáleží, keďže oslavy spravidla prebiehajú až v nedeľu. Max Verstappen je prvým šampiónom od roku 1987, ktorý svoj titul neoslavoval po skončení nedeľnej veľkej ceny, ale už pred ňou.

Presun osláv na iné miesto prichádzalo do úvahy, ale ich odloženie nie, vyhlásil v sobotu Christian Horner. “Toto je pre nás prvýkrát, je to určite nezvyčajné,” hovoril o sobotňajšej majstrovskej párty. “Ale viete čo? Vyhrať titul majstra sveta je čarovný pocit. Je to niečo, čo treba spolu s tímom osláviť v danej chvíli. Treba byť tu a teraz.”

“V noci si teda spoločne sadneme ako tím, dáme si pár Red Bullov a nealkoholických pív. Našťastie v nedeľu začíname dosť neskoro,” zasmial sa šéf stajne, ktorá i napriek tomu, že VC Kataru sa začína až o 20:00 miestneho času, sa mala držať príkazov Helmuta Marka.

Športový poradca určil čas večierky na 2:00 ráno; veď niekto ešte bude musieť poskladať Sergiovi Pérezovi monopost.

Súvisiace články

Diskusia