logo F1online.sk

Stroll má problém. FIA s jazdcom rieši „niekoľko incidentov“

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Už sme si mysleli, že absurdné počínanie Lanca Strolla na Veľkej cene Kataru zostane nepovšimnuté riadiacim orgánom. Nebudeme si klamať, syn majiteľa Aston Martinu svojím správaním počas piatkovej kvalifikácie prerazil úplné dno. Chvíľu to vyzeralo, že sa z toho nejako vyvlečie, ale zdá sa, že FIA to nenechá len tak a oficiálne potvrdila, že si na celú záležitosť posvieti.

To však na stanovisku Medzinárodnej automobilovej federácie nie je to najzaujímavejšie. Zo znenia jasne vyplýva, že FIA nebude zaujímať len incident, pri ktorom Stroll sotil do svojho trénera, ale aj ďalšie prehrešky či správanie kanadského pretekára.

„Komisár FIA pre dohľad nad dodržiavaním predpisov diskutuje s Lancom Strollom v súvislosti s niekoľkými incidentmi, ktoré mohli byť v rozpore s pravidlami, zásadami a postupmi FIA počas Veľkej ceny Kataru,“ uviedla vo svojom stanovisku Medzinárodná automobilová federácia.

Uvedené množné číslo pri slove „incidenty“ je neklamným znakom, že FIA nebude zaujímať len postrčenie trénera. Iste, federácia neuviedla konkrétne, ktoré poklesky kanadského pretekára ju zaujímajú, ale tak nejak automaticky predpokladáme, že inzultovanie úbohého Henryho Howea je jedným z nich.

Ten ho pritom chcel len poslať na povinné preváženie, keďže je zo svojej pozície spoluzodpovedný za dodržanie procedúr, ktoré vyžadujú pravidlá. Inzultovanie kolegu, ktorý si len plní svoje povinnosti, rozhodne nie je konanie, ktoré by šport mal nechať bez povšimnutia.

Po tomto incidente sa Stroll postavil pred zástupcov médií, čo je (rovnako ako váženie) ďalšia z jeho povinností. Lance pritom dáva dlhodobo jasne najavo, že mu na vlastnej prezentácii vôbec nezáleží. Novinárom odpovedá vždy stručne a takmer nikdy vecne. Na tri otázky reportéra Grega Stuarta odpovedal použitím dokopy siedmich slov. Strollove správanie pred kamerami teda môže byť ďalšou vecou, ktorá FIA zaujíma.

Federácia však oficiálne neuviedla, ktoré predpisy mal Kanaďan porušiť. Predpokladá sa však, že pôjde o články Medzinárodného športového kódexu FIA pojednávajúce o ochrane dobrého mena. Napríklad podľa článku 12.2.1.c sa jednotlivec nesmie dopustiť „akéhokoľvek konania alebo činu, ktoré poškodzuje záujmy súťaže alebo záujmy motoristického športu ako takého.“

Presne na tento článok doplatil po Veľkej cene Brazílie v roku 2018 pilot Red Bullu Max Verstappen, keď po pretekoch strčil v garáži FIA do Estebana Ocona.

Samozrejme, nečakáme žiadne hrdelné tresty, ale bolo by minimálne zvláštne, keby FIA ponechala takéto správanie bez povšimnutia.

Súvisiace články