logo F1online.sk

Norris dostal červenú. Stella vysvetľuje tímovú réžiu McLarenu

Oscar Piastri, Andrea Stella a Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2023

Nikdy nie je veľkým prekvapením, ak jazdcovi nechutí príkaz boxového múrika, že sa má držať za tímovým kolegom. V nedeľu musel takúto pilulku prehltnúť Lando Norris. Andera Stella na jednej strane chápe jeho chuť skončiť vyššie, na druhej strane však zdôrazňuje, že prvoradý je tím.

Oscar Piastri sa dostal na druhé miesto hneď v úvode pretekov a držal ho po väčšinu z predpísaných 57 kôl. Cesta Landa Norrisa z desiateho miesta až na pódium bola o čosi komplikovanejšia, no v závere sa i napriek tomu obaja stretli na tom istom kúsku trate.

Tím mu však akékoľvek útoky zakázal, čo Norrisa vôbec nenadchlo. Dožadoval sa vysvetlenia, ktoré aj prišlo. Boxový múrik mal obavy, že by George Russell mohol pripraviť McLaren o dvojité pódium. Táto hrozba sa neskôr ukázala ako bezzubá. Oscar Piastri po pretekoch priznal, že ho tímová réžia prekvapila. Lando Norris mal zas pocit, že pre ňu stratil.

“Keď sa naše pozície po poslednej zastávke utriasli, skrátka sme jazdcom povedali, aby držali formáciu a obe autá doviezli domov, vyhýbali sa obrubníkom, limitom trate a aby sme na to šli jednoducho. To nám zabezpečilo pódium,” vysvetľoval nasadenie tímovej réžie šéf stajne Andrea Stella.

Žiadneho z jazdcov to vraj nemalo prekvapiť ani zaskočiť. “Pred každými pretekmi a aj v rámci príprav na ďalšie podujatie jazdcom vždy pripomíname tieto ciele a naše pretekárske princípy. Aby som bol konkrétnejší, nebavíme sa o Astone, bavíme sa o tom, že odvedieme dobrú prácu. A odviesť dobrú prácu znamená aj držať sa našich pretekárskych princípov. Jedným z týchto princípov je, že tím je na prvom mieste. My sme však féroví a piloti nám len musia dôverovať.”

S Norrisovým vysielačkovým odporom však Stella nemá žiaden problém a nebude ho zaň hrešiť. “Podľa našich princípov jazdcom hovoríme, že keď im dáme nejaký pokyn, majú sa ozvať, pretože si chceme byť stopercentne istí tým, že chápeme aj ich pohľad. Ale ak my na to následne nejako zareagujeme, tak sa toho majú držať,” odkázal prísne.

Pred rokom by sme takúto vysielačku počuli len sporadicky. Od odchodu Daniela Ricciarda má McLaren k dispozícii oveľa silnejšie jazdecké duo a musí riešiť aj v tejto chvíli pomerne príjemné problémy s tímovou réžiou.

“Myslím si, že je to tak, radšej by som mal takýto hlavybôľ,” prikývol spokojný Andrea Stella. “My na tieto veci myslíme nie len v súvislosti s budúcnosťou, ale zakaždým, keď ideme pretekať, či už pred víkendom, alebo pred pretekmi. Volíme veľmi realistický pohľad.”

“Títo chlapci pretekajú od svojho detstva a ich cieľom je vyhrávať. Poznáme ich po osobnostnej stránke, ich osobnosti sú nám veľmi dobre známe, ale musíme zabezpečiť, že to bude tímu pomáhať a nestane sa to preň problémom. Myslím si, že momentálne sme na tom dobre. Potrebujeme v tom pokračovať,” uzavrel.