logo F1online.sk

Horner sa chce po ďalšom slabom výkone pozhovárať s Pérezom

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2023

Sergio Pérez sa po okruhoch Formuly 1 začína motať ako mátoha. Namiesto toho, aby so suverénne najlepším autom v štartovom poli bojoval o víťazstvá s tímovým kolegom, sa zdá, akoby sedel v Aston Martine, Alpine alebo Williamse. Christian Horner už začína na svojho pilota tlačiť a odkazuje mu, že sa musí dať dokopy.

Pérez najskôr zaznamenal vypadnutie v Q2, pre nehodu v šprinte zas štartoval z boxovej uličky a následne sa šesťkrát nezmestil do limitov trate, za čo dostal tri penalizácie. Mohlo to však dopadnúť aj horšie. Keby sa v prvom kole nezrazili Mercedesy, Mexičan by si z celého víkendu nemusel odniesť ani jeden bod. Takto sa mu ako povestnému kuraťu, ktoré sa slepé dostalo k zrnu, aspoň v nedeľu podarilo upevniť si druhú priečku v jazdeckom šampionáte.

Christian Horner s Helmutom Markom boli doteraz s Pérezom prekvapivo trpezliví, no zo slov šéfa tímu je zrejmé, že aj tento pohár sa začína napĺňať. “Myslím, že si s Checom k tomu skutočne budeme musieť sadnúť, pretože vieme, na čo on má, no momentálne svoju formu absolútne nenachádza.”

“Nutne od neho potrebujeme, aby túto formu našiel a udržal si druhé miesto v šampionáte,” pokračoval šéf stajne, ktorej v podstate ani nemusí záležať na Pérezovom umiestnení. Vo vrecku už má oba tituly. Pri takej dominancii by to však predsa len nevrhalo dobré svetlo ani na tím, veď ako je možné, že je medzi tímovými kolegami taký obrovský rozdiel?

“Je frustrujúce, že z tohto víkendu si odnáša len jeden bod. Aj keď štartoval z chvosta poľa, aj tak si myslím, že mal šancu odniesť si štedrú bodovú nádielku, alebo aspoň slušnú,” znie nepriama výčitka Sergiovi Pérezovi. “Ale budeme ho maximálne podporovať, pretože nás čaká preteková trojička. O obrovské množstvo bodov sa bude hrať aj v šprintoch.”

Pred nami sú preteky v USA, Mexiku a v Brazílii, kde sa očakáva veľmi silná podpora pre Sergia Péreza. Domáci fanúšikovia mu môžu do žíl vliať novú energiu, veď o rodákovi z Guadalajary je známe, že keď je v psychickej pohode, aj výkony sa začnú rapídne zlepšovať.

Odľahčene povedané, podľa Christiana Hornera by mal Pérez prestať “blbnúť” a úplne sa reštartovať. “Myslím si, že niekedy skrátka treba jemne zložiť nohu z pedála, zastaviť tento rozbehnutý vlak a začať odznova. Presne to spravíme.”

“Vieme, na čo Checo má a chceme ho podporiť, aby sa vrátil na pozície, na ktorých bol ešte nedávno; v Monze skončil na druhom mieste za Maxom,” doplnil, akoby sa Pérezovo trápenie začalo až po VC Talianska.