logo F1online.sk

Piastriho zrod hviezdy pokračoval aj v Katare: Je povzbudzujúce, že sme tak blízko k Maxovi

Oscar Piastri
© Twitter/Oscar Piastri
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2023

Len jeden jediný muž bol v Katare nad sily Oscara Piastriho. Mladý Austrálčan predvádza fenomenálne výkony a pomaly začína zatieňovať aj svojho skúsenejšieho kolegu. V pretekoch, ktoré fyzicky zničili takmer celé štartové pole, uzurpoval druhé miesto a McLaren výrazne potiahol v Pohári konštruktérov.

Podmienky v Katare pripomínali skôr prácu pri vysokej peci. Aj keď sa preteky končili až krátko pred 22:00 miestneho času, aj tak sa teplota vzduchu pohybovala nad hranicou 30 stupňov. V rozpálenom kokpite však bola páľava oveľa väčšia.

Viacerí jazdci sa počas pretekov trápili a niektorí dokonca priznali, že nemali ďaleko od toho, aby omdleli. Oscar Piastri však i napriek relatívnemu nedostatku skúsenosti zachoval doslova chladnú hlavu, väčšinu pretekov odjazdil na druhej priečke a keď potreboval predbiehať, predbiehal.

“Som veľmi spokojný. Viac sme toho nemohli získať. Boli to ťažké preteky, ale druhé a tretie miesto je pre náš tím úžasný výsledok. Celý víkend bol úžasný. Som veľmi šťastný,” doslova žiaril pred mikrofónom Oscar Piastri, ktorý po pretekoch odpočíval rozvalený na dlážke.

“Bolo horúco,” konštatoval. “S tromi zastávkami v boxoch sme šli prakticky na plný plyn. Bolo z toho 57 kvalifikačných kôl. Určite sa cítim, akoby som ich toľko odjazdil. Som rád, že všetky pneumatiky zostali v jednom kuse a teší ma aj zisk ďalšej trofeje.”

Jedna pneumatika však v jednom kuse určite nezostala, a práve ona, resp. jej majiteľ Oscarovi Piastrimu výrazne uľahčil cestu k druhému miestu. Vzájomná kolízia Mercedesov Austrálčana katapultovala dopredu na spomínanú druhú priečku, z ktorej mohol kontrolovať zvyšok štartového poľa oveľa ľahšie.

“V prvej zákrute to bolo milé,” uškŕňal sa po pretekoch. “Ale toto sme určite mali v pláne už pred pretekmi!” Spolu s Verstappenom a Norrisom následne analyzovali, čo sa vlastne na začiatku udialo. “Kto to na štarte spôsobil?” pýtal sa Piastri, na čo mu Verstappen ozrejmil, že Hamilton “zatočil až príliš” dovnútra. Norris pritakával: “George nemohol spraviť nič viac.”

“To havarovali Lewis a George?” spýtal sa ďalej rodák z Perthu a keď mu to jeho súputníci potvrdili, zhíkol: “Páni! Mercedes, ďakujem vám!”

“Trochu nám to uľahčilo život, čo? George bol rýchly,” hodnotil pretekové tempo Mercedesu Lando Norris, na čo zareagoval Max Verstappen: “Viete, ako tomu hovoria? Zákon džungle.”

Trojica sa následne začala presúvať na pódium, kde ju čakali oslavy s trofejami a bublinkovým nealkom vo fľašiach od sýteného vína Ferrari. Verstappen vtedy žartovne nadhodil, že nemá silu ani len zdvihnúť nad hlavu trofej, čo Norrisa nenechalo chladným: “Trofej? Ak chceš, môžem ti ju zlomiť!”

Jedno je isté: McLaren spravil majstrovský ťah, keď namiesto Daniela Ricciarda angažoval práve Oscara Piastriho. V úvode sezóny až tak neohuroval, ale čím viac sa spoznáva s tímom a s monopostom, tým je rýchlejší.

Čím to je, že zrazu sa pohybuje tak vysoko? “Zväčša ide o auto. Už v skorej fáze sezóny sme vedeli, že Suzuka a tunajší okruh nám budú vyhovovať, čo sa potvrdilo. Myslím si, že v piatok sme boli s Landom frustrovaní sami zo seba, ale sobota bola z môjho pohľadu veľmi dobrá. Nuž a dnes to bolo fajn. Podarilo sa nám ukázať rýchlosť nášho auta. Je povzbudzujúce dôjsť do cieľa do piatich sekúnd za Maxom. Po takom vstupe do sezóny je to priam neuveriteľné!”

Súvisiace články