logo F1online.sk

Prečo komisári Hamiltonovi odrátali dva trestné body?

Lewis Hamilton
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király28. 9. 2020

Komisári Veľkej ceny Ruska sa po skončení pretekov stretli s Lewisom Hamiltonom. Porozprávali sa, ujasnili si všetky fakty a následne sa rozhodli pristúpiť k zmazaniu trestných bodov, ktoré za porušenie pravidla o skúšobných štartoch dostal.

Hamilton ich vykonával na nesprávnom mieste, ale keďže sa o tom poradil s ľuďmi zo svojho tímu a tí mu to odobrili, boli jeho dva trestné body vymenené za finančnú pokutu 25 000 eur, ktorú musí zaplatiť Mercedes.

„Komisári si po pretekoch vypočuli tím i jazdca auta číslo 44,“ povedal riaditeľ pretekov Michael Masi na svojom tlačovom brífingu a vzápätí priznal, že pretekár od svojich ľudí skutočne obdržal nesprávnu inštrukciu. Sami sme to pritom počuli aj v televíznom prenose, kde táto komunikácia bola uverejnená.

Lewis Hamilton sa doslova pýtal na to, či môže tréningový štart absolvovať „ďalej von“ a dostal pozitívnu odpoveď. Ako však neskôr potvrdili ľudia z Mercedesu, mysleli si, že tak chce spraviť len o pár metrov ďalej. Vzniklo teda určité nedorozumenie.

„V konečnom dôsledku išlo o tímovú inštrukciu týkajúcu sa toho, kde môže vykonať tréningové štarty. Kvôli tomu komisári následne zmazali trestné body týkajúce sa oboch týchto rozhodnutí, pretože podľa nich to nebolo primerané. Napokon za vydanie tejto inštrukcie potrestali tím sumou 25 000 eur.“

„Usudzujem, že v konečnom dôsledku tu išlo len o nedorozumenie medzi tímom a jazdcom. Valtteri i všetci ostatní vykonali štarty na správnom mieste, teda za výjazdovými semaformi z boxov na pravej strane.“

Prečo je však potrebné určiť presné miesto na tréningový štart? „Kvôli bezpečnosti všetkých jazdcov,“ odpovedal Michael Masi. „Takto súčasne každý vie, čo sa deje. To miesto teda stanovujeme úmyselne.“

Ak teda niektorý pretekár tak, ako teraz Lewis Hamilton, zastane na nesprávnom mieste, ostatní to nečakajú a teoreticky by do neho mohli vraziť. Práve preto bude aj naďalej povolené len jedno miesto pre tréningové štarty.

Hamiltonovi na tom určenom „fleku“ nevyhovovala skutočnosť, že kvôli množstvu štartov bol už veľmi pogumovaný. Miesta na štartovom rošte pritom pogumované vôbec nie sú.

Súvisiace články