logo F1online.sk

Komisári zmazali Hamiltonovi dva trestné body

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2020

Rozhodnutia komisárov okolo Veľkej ceny Ruska neprestávajú prekvapovať. V nedeľu podvečer informovali o tom, že Lewisovi Hamiltonovi neudelia dva trestné body, ktoré mu pôvodne pripísali na jeho pretekársku licenciu.

Pre Hamiltona je to potešujúca správa. Na konte tak nebude mať desať bodov, čo by v jeho prípade už smrdelo zákazom štartu, ak by na nasledujúcich štyroch podujatiach dostal ešte ďalšie dva trestné body.

Britovi sa bude na zvyšných súťažných víkendoch o čosi voľnejšie dýchať. Po dnešnom rozhodnutí tak má na konte stále len osem bodov. Namiesto spomínaných dvoch bodov dostal Mercedes pokutu vo výške 25-tisíc eur. Komisári usúdili, že priestupok nezavinil sám Hamilton, ale tím, keď mu dal nesprávny pokyn.

“To je smiešne, koľko bodov je tento rok udeľovaných jazdcom všeobecne,” uviedol Hamilton po pretekoch, keď mal ešte na licencii desať trestných bodov. “Z pohľadu jazdca ak niekoho ohrozíte, do niekoho vrazíte, tak by ste, samozrejme, mali dostať trestné body. Ja som nikomu neublížil a nikoho som nedostal do nebezpečenstva.”

“Je to smiešne pravidlo, ale už s ním nič nenarobím. Budem sa len snažiť o to, aby som jazdil maximálne čisto a nedal im na nič zámienku,” odkázal smerom ku komisárom. Spolu s tímom chce zároveň identifikovať všetky šedé zóny v pravidlách, kde by ešte potenciálne mohol dostať trestné body.

“Asi si prejdeme pravidlami a pozrieme sa na oblasti, kde by si ešte vedeli vymyslieť nejaké pravidlo — oblasti, kde nikdy predtým neboli rozdané penalizácie. Pokúsime sa nájsť všetky a postarať sa o to, že v rámci tých, o ktorých vieme, budeme krytí. Ako som už dnes povedal, nemyslím si, že niekto mal predtým za niečo takéto trest, takže my budeme pokračovať v tvrdej práci. Mám za sebou sezóny bez trestov, takže sa len musím postarať o to, aby som im nedal dôvod ani len pomyslieť na to, že by niečo mohli spraviť,” dodal.

Súvisiace články