logo F1online.sk

Snažia sa ma zastaviť, sťažuje sa Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2020

Dostať dva päťsekundové tresty za dva rovnaké priestupky, ktoré sa navyše udiali pred samotným štartom pretekov, tak to sme tu možno ešte nikdy nemali. Lewis Hamilton v tom vidí snahu komisárov zastaviť jeho rozlet.

Lewis Hamilton sa so súhlasom svojho tímu pustil do dvoch cvičných štartov na výjazde z boxovej uličky, napriek tomu, že riaditeľstvo pretekov pred víkendom jednoznačne určilo, na ktorom mieste si piloti môžu cvičiť svoje štarty. Komisári sa desiatky minút radili, ako tento incident posúdia, a napokon rozhodli, že dva tresty budú primerané — spolu tak Hamilton prišiel o desať sekúnd a na jeho licencii mu pribudli dva čierne body.

Komisári vo svojom verdikte uviedli, že na výjazde z boxovej uličky majú piloti povinnosť udržiavať konštantnú rýchlosť. Výnimkou je práve cvičný štart z miesta na to určeného — v Soči to bolo na pravej strane hneď na konci boxovej uličky, teda pri boxových svetlách, nie na mieste, kde sa výjazd z boxovej uličky spája s traťou. Koniec-koncov, toto miesto možno vidieť aj v nižšie priloženom videu, práve sa naň radil Max Verstappen.

Lewis Hamilton mal v rozhovore pre Sky Sports jasný názor na to, o čo komisárom ide. “Musím sa pozrieť na to, aké je presné znenie pravidiel. Potrebujem presne vedieť, čo som spravil zle. Som si dosť istý tým, že nikto nikdy predtým nedostal dva päťsekundové tresty za niečo také smiešne. Nikoho som nevystavil nebezpečenstvu. Takúto vec som spravil posledné roky na milión okruhoch a nikdy sa na to nikto nepýtal.”

“Ale už s tým nič nenarobím. Oni sa ma snažia zastaviť,” pokračoval na margo komisárov, medzi ktorými boli tento víkend Gerd Ennser, Andrew Mallalieu, Mika Salo a George Andreev. “Ale to je v poriadku, ja len musím skloniť hlavu a zostať koncentrovaný. Potom uvidíme, čo sa stane.”

V rozhovore pre Ziggo Sport na otázku, či je sklamaný alebo nahnevaný, odpovedal: “Oboje. Určite viem zniesť prehru, ak prehrám kvôli tomu, že som nejazdil dostatočne dobre, ale kvôli niečomu takému hlúpemu — toto je prvýkrát, čo niekto dostal dva tresty za toto.”

Obhajca majstrovského titulu si neposvietil len na komisárov, ale aj na svoj tím. Nepáčilo sa mu, že musel zájsť do boxov tak skoro. Po brífingu však zrejme uzná, že stratégovia rozhodli správne, keď sa im Hamiltona podarilo dostať na trať ešte pred Danielom Ricciardom, ktorému mohol vyjsť pôvodne nezamýšľaný undercut na britského pretekára.

“Mali sme plán zastaviť v tom kole, ale ja som sa snažil zájsť tak ďaleko, ako to bolo možné. Veľa vecí to nezmenilo, ale vedel som, že na tých ďalších gumách toho budem musieť odjazdiť dosť. Myslím si, že na softoch sa mi celkom darilo, takže to prediskutujeme. Musíme len spraviť všetko preto, aby som sa už do takejto pozície nedostal,” dodal Hamilton.

Súvisiace články