logo F1online.sk

Šéfovia tímov podporujú myšlienku rotujúceho kalendára

Mugello
© Twitter/ Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 9. 2020

V tomto roku sa nám kvôli pandémii dostali do kalendára okruhy, ktoré za svoje miesto vďačia situácii vo svete. Po úspechu podujata v talianskom Mugelle sa na verejnosti Formuly 1 otvorila diskusia, či by sa podobné „osvieženie“ nemohlo stať pravidelnou súčasťou plánov Liberty Media.

Hovorí sa o myšlienke tzv. rotujúceho kalendára. To znamená, že Formula 1 by sa mohla odchýliť od politiky každoročného opakovania tých istých podujatí na tých istých okruhoch. Netradičné dejiská veľkých cien ako Mugello, Imola či Portimao, by tak mali väčšiu šancu dostať sa do kalendára, ale nie stať sa jeho pravidelnou súčasťou.

Myšlienku podporil napríklad boss Red Bullu Christian Horner, ktorý navrhol vyhradiť jedno miesto v kalendári pre „pozvané podujatie“. Znamenalo by to len drobný zásah do kalendára, no za päť rokov by sa mohlo vystriedať päť rôznych okruhov.

Na jeho slová nadviazal i šéf Mercedesu Toto Wolff, ktorý si myslí, že každoročné miešanie dejísk by pre Formulu 1 bolo skvelé.

„Rozhodne. Myslím si, že je to nový a veľmi zaujímavý koncept, ktorý vzišiel z potreby naplniť tento pandemický kalendár. Je to určite zaujímavé,“ myslí si Wolff.

„Je v tom určitý prvok zraniteľnosti. Tímy nemajú o týchto tratiach dostatok informácií a môžeme vidieť, že ich výkony sa veľmi líšia v porovnaní s okruhmi, na ktorých sme už boli veľakrát.“

„Na takom Silverstone jazdíme každý rok, nie je tam teda veľa vecí, ktoré by ste mohli optimalizovať len svojou kreativitou alebo flexibilitou,“ dodal Rakúšan.

Aj boss Haasu Günther Steiner považuje Veľkú cenu Toskánska za dôkaz toho, že tieto netradičné dejiská sú pre Formulu 1 pozitívom. „Čo je nové, to je vzrušujúce. Ak ich začneme rotovať, prinesieme zakaždým prvok novosti. Som úplne za to.“

„Mám rád zmeny. Ak robíte zakaždým to isté, stáva sa to viac a viac predvídateľným. Podľa mňa by bolo skvelé, keby sme ich mohli rotovať. Ak to je možné z komerčného pohľadu, mali by sme sa na to pozrieť. Keď som videl, čo sa dialo v Mugelle, tak sa na Nürburgring, Portimao či Imolu teším ešte viac,“ dodal Steiner.

Súvisiace články