logo F1online.sk

Hamilton chce mať vo svojom tíme v Extreme E zastúpené i menšiny

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 9. 2020

Lewis Hamilton už od začiatku tohto roka tlačí na to, aby sa v motoršporte presadili aj ľudia z minority. Okrem toho, že založil svoju tzv. Hamiltonovu komisiu, ktorá má pomôcť deťom pri vzdelávaní sa v technických smeroch, však až doteraz neohlásil žiadne konkrétne kroky či konkrétne pozície, na ktoré by sa takíto ľudia mohli hlásiť. To sa mení s príchodom jeho nového tímu do série Extreme E.

Tá by sa mala začať v januári budúceho roka a predstaví sa v nej i tím X44 vlastnený Lewisom Hamiltonom. Jedným z cieľov, ktoré si tento tím stanoví, je aj angažovanie ľudí z menšín.

Samotná tvorba tímu je podľa Hamiltona “v počiatočnom štádiu”, takže o konkrétnych menách sa zatiaľ nehovorí, vysvetlil v rozhovore pre Autosport: “Pokiaľ ide o nábor, už na tom pracujeme, snažíme sa nájsť a vytvoriť nejaké príležitosti hlavne pre minority.”

“Keď sa pozriete do padoku, tak veľa takých ľudí v radoch mechanikov a inžinierov neuvidíte,” pripomenul šesťnásobný majster sveta. “Rozmýšľame o spolupráci s Kráľovskou akadémiou strojárstva v Londýne. Dúfam, že komisia (Hamiltonova komisia, ktorá je partnerom akadémie, pozn. red.) nám pomôže odvádzať lepšiu prácu a lepšie pochopiť bariéry. Dúfame, že budeme pracovať na štipendijnom programe, takže máme tu mladíkov, ktorí pôjdu nahor.”

Jedno zo zaujímavých pravidiel série Extreme E je, že tím musí mať medzi jazdcami muža i ženu. Z tohto pohľadu tak diverzita bude zabezpečená. Pokiaľ však ide o konkrétnych jazdcov, táto otázka ešte zodpovedaná nebola.

“Pokiaľ ide o pilotov, ešte som sa nerozhodol, či vezmem niekoho mega skúseného alebo dám šancu nejaký mladíkom. To ešte neviem. Je to ale vzrušujúca predstava a teším sa z celej tejto prípravy,” pokračoval Hamilton, ktorý na margo pravidla o zastúpení žien i mužov dodal: “Hovoril som, že tu potrebujeme mať i ženy, takže teraz ich máme, čo je úžasné. Som rád, že bude môcť pozitívne prispieť.”