logo F1online.sk

Vasseur vychvaľuje Pourchaira. Francúzsky tínedžer sa zrejme posunie do F2

Théo Pourchaire
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2020

Tým, ktorí nesledujú len Formulu 1, ale aj sprievodné šampionáty F2 a F3, netreba meno Théo Pourchaire nijak zvlášť predstavovať. Francúzsky tínedžer, ktorý len nedávno oslávil 17. narodeniny, spôsobil v tejto sezóne Formuly 3 menšiu senzáciu.

Aj tomuto ročníku Formuly 3 dominoval taliansky tím Prema Racing. Vlani obsadili jej piloti prvé tri miesta celkového hodnotenia. V tomto roku mali v pláne úspech zopakovať. V mladíčkovi zo stajne ART Grand Prix však našli zdatného súpera, ktorý bojoval o titul do posledného kola.

Porchairovi nevyšlo úvodné podujatie nového ročníka, ktoré ho napokon pripravilo aj o korunu šampióna. Rodák z Grassu od Veľkej ceny Štajerska zahájil mohutnú ofenzívu a s jedinou výnimkou zabodoval v každom z nasledujúcich pretekov, vyhral dvakrát a osemkrát stál na pódiu. Vďaka skvelému záveru sezóny sa Prema strachovala o titul do posledných sekúnd, Théo sa však napokon musí uspokojiť „len“ s druhým miestom, tri body za šampiónom Oscarom Piastrim.

V súčasnosti sa horúčkovito rokuje o Pourchairovej budúcnosti. Ďalším krokom je pochopiteľne prestup do Formuly 2.

„V súčasnosti vám naozaj neviem povedať, máme samozrejme nejaký plán. Nasledujúcou kategóriou je prirodzene Formula 2,“ vyhlásil Pourchaire, ktorého cituje Motorsport Week.

„V F3 som skončil celkovo druhý, ku korune som naozaj nemal ďaleko a ku koncu sezóny boli moje výkony dobré… Osobne sa na Formulu 2 cítim pripravený. Potrebujeme však všetko pripraviť, najmä peniaze. Budeme rokovať s tímom ART, pretože si myslím, že sú hrdí na to, čo sa mi tento rok podarilo i na celú našu sezónu,“ dodal Pourchaire.

Théo zatiaľ nepatrí do akadémie žiadneho z top tímov, je však členom juniorského tímu Sauberu, to znamená isté prepojenie na Ferrari. Jeho tím ART Grand Prix tiež vlastní boss Alfy Romeo Frédéric Vasseur.

„Má niekoľko ingrediencií veľkých šampiónov: má potrebné zručnosti, je vyrovnaný, vie kedy má ubrať a kedy zaútočiť, takisto dokázal byť konkurencieschopný už od úplného začiatku sezóny,“ povedal Vasseur.

„Théo ukázal všetky tieto kvality už vo svojej nováčikovskej sezóne v F3. Bolo neuveriteľné sledovať rozvoj jeho obrovského talentu. Titul mu síce tesne unikol, to však nič nemení na tom, že jeho výkony boli skrátka neskutočné,“ dodal Francúz.

Špekuluje sa, že Pourchaire môže v tíme ART v F2 nahradiť Marcusa Armstronga, ktorý by sa mohol vrátiť do Premy (s týmto tímom sa v roku 2019 stal vicemajstrom vo Formule 3). Súčasní jazdci talianskej stajne Mick SchumacherRobert Švarcman totiž rokujú o presune do Formuly 1. O miesto v Preme sa však istotne zaujímajú i jej piloti z F3, najmä šampión Oscar Piastri.

Súvisiace články