logo F1online.sk

Podľa Marka v Rakúsku nič nehrozí: Každý bude vopred otestovaný

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király20. 5. 2020

Vyzerá to tak, že nový formulový ročník sa začne 5. júla v Rakúsku. Keď prebiehal pôvodne plánovaný štart v Melbourne, stačil jeden pozitívny test na COVID-19 a bolo po všetkom. Nehrozí niečo podobné aj tentoraz? Aj o tom hovoril v aktuálnom rozhovore Helmut Marko.

„Na okruhu bude viacero centier, budú to takzvané izolačky,“ uviedol poradca Red Bullu pre motoršport pre ORF. „Ak bude existovať podozrenie, bude tam dotknutá osoba okamžite umiestnená a izolovaná od zvyšku tímu. Nuž a celý zvyšok tímu bude ihneď intenzívne prešetrený.“

„Myslím si, že v okolí okruhu sa nikto nemusí ničoho báť. Všetci, ktorí sem pricestujú, budú otestovaní a každý tím navyše súhlasil s približne 50-percentnou redukciou personálu. V priemere teda bude mať 80 ľudí a všetkých 80 ľudí bude už vopred otestovaných.“

To však nie sú všetky opatrenia, ktoré vstúpia do platnosti. „Dohodlo sa aj to, že každý tím bude bývať v samostatnom hoteli,“ skonštatoval Rakúšan, podľa ktorého budú všetky stajne fungovať ako samostatné jednotky a nebude medzi nimi prichádzať ku kontaktu. Sám však žiadny problém nečaká, keďže do Rakúska budú môcť pricestovať len osoby s negatívnym testom.

Vyzerá to tak, že zodpovednosť bude rozdelená na dva tábory. „Všetko, čo sa týka Formuly 1, prevezme pod svoje krídla FOM. A všetkých ostatných ľudí ako maršálov, pracovníkov pohostinských služieb a podobných prevezme Projekt Spielberg,“ dodal Helmut Marko.

Niekoľko slov k téme pridal aj hlavný lekár FIA Gérard Saillant, ktorý sa zamyslel nad otázkou, čo sa stane v prípade, ak sa v padoku objaví pozitívny prípad.

„Nemyslím si, že by veľká cena bola odrieknutá,“ povedal Francúz pre L’Equipe. „To by bolo asi rovnaké, ako odstaviť metro len preto, lebo jeden pasažier bol pozitívny. Podľa mňa je situácia o dosť iná, ako bola v Melbourne. Povedomie o víruse je už na celkom inej úrovni. Ak by sme mali jeden pozitívny prípad, prípadne aj desať, vieme to perfektne zvládnuť.”

Väčšie obavy sú vraj spojené s tým, ako by reagovali médiá. Situáciu by mohli nafúknuť a oheň by bol na streche. “Na všetko sa potrebujeme vopred dobre pripraviť a stanoviť si nejakú červenú čiaru, pri ktorej prekročení by sme už nemohli pokračovať. Ale nemyslím si, že v tomto dnes existuje nejaký problém,” vyjadril sa Saillant.