logo F1online.sk

Pridajte sa k výzve: Neberte nám Števa Eiseleho

EisKing v Ostrave
© Lukáš Wagneter
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2023

Predstavte si, že by ste sledovali Formulu 1 bez vášne, bez emócií, bez jedinečného hlasu, ktorý vám rozpráva príbehy zo zákulisia a opisuje dianie na trati. Za posledných deväť rokov sme sa naučili milovať Formulu 1 nielen pre rýchle monoposty a adrenalín, ktorý cítime po zhasnutí červených svetiel, ale aj kvôli jednému človeku – Števovi Eiselemu.

Jeho hlas bol naším sprievodcom, naším učiteľom, naším priateľom. Mnohí z nás si už bez neho súťažný víkend ani nevedia predstaviť. Pevne veríme, že oň po tejto sezóne neprídeme, no o tejto našej túžbe musia vedieť aj “tam hore”. Preto sme sa rozhodli dať dokopy túto výzvu.

Po ére vysielania veľkých cien F1 na Markíze sa štafety chopila spoločnosť AMC, ktorá od roku 2015 prinášala priame prenosy z efjednotky na svojich staniciach Sport1 a Sport2 pre Slovensko aj Česko súčasne. Diváci síce mali k dispozícii slovenskú a českú zvukovú stopu, no ako sa časom ukázalo, dokonca aj naši českí “bratři” začali sledovať preteky so slovenským komentárom, resp. s komentárom obľúbeného dua EisKing. Mnohí by totiž povedali, že táto stopa bola “inde”.

V posledných rokoch skutočne bolo vidieť, že komentovanie prenosov F1 Števovi prirástlo k srdcu. Táto láska k motoršportu ho nútila hltať jednu formulovú knihu za druhou, aby nás vždy zásoboval nadupanými historkami z minulosti. Vedzte tiež, že nie je žiadnou náhodou, že sa práve v tomto období začalo na slovenskom knižnom trhu objavovať toľko publikácií s formulovou tematikou. To však ani zďaleka nebolo všetko.

Spoločne s Pepom Králom stvorili revolučné debriefingy, ktoré úplne zmenili náš zážitok zo súťažných víkendov. Zatiaľ čo kedysi sa veľká cena de facto skončila odmávaním šachovnicovej vlajky, debriefingy nám ju predĺžili o celé hodiny.

Netrpezlivo sme čakali, kedy konečne nám Števo a Pepa prezradia svoj pohľad na tú-ktorú situáciu na trati, priblížia, čo sme možno počas priameho prenosu prehliadli, aká technická vychytávka uzrela svetlo sveta, ale takisto všetko zasadia do kontextu podrobnosťami zo zákulisia. Popularitu EisKingu potvrdili výjazdy EisKing Tour, keď sa vždy po spustení predaja lístkov po nich doslova zaprášilo.

Na Slovensku sme si mohli v tomto období pozrieť dokonca aj niekoľko monopostov. Spomeňme si na trip Red Bullu, monopost Force Indie, Davida Coultharda a Stiga na EisKing Tour, či autá Aston Martinu a Alfy Romeo dokonca s Valtterim Bottasom.

Dnes musí každý uznať, že nikto nespravil pre formulovú komunitu na Slovensku a v Česku toľko, čo práve duo EisKing.

Števo Eisele, Pepa Král a David Coulthard na EisKing Tour (Tomáš Nagy/Red Bull Content Pool)
Števo Eisele na EisKing Tour (Tomáš Nagy/Red Bull Content Pool)

Vieme, čo chceme

Keď sme sa dozvedeli, že Nova Sport prevezme vysielanie Formuly 1, pocítili sme obavy. Obavy, že stratíme niečo, čo je pre nás také drahé. Števo Eisele nie je len komentátor, je srdcom a dušou Formuly 1 na Slovensku a v Česku. Jeho vášeň, odbornosť a láska k tomuto športu sú nezameniteľné.

Števovo komentovanie nám prinieslo nielen informácie, ale aj toľko žiadané emócie. Jeho historky z minulosti, jeho spolupráca s Pepom Králom, jeho príspevok k rozvoju formulovej komunity – to všetko svedčí o tom, že Števo Eisele je nenahraditeľný.

Nova Sport má teraz jedinečnú príležitosť. Má šancu pokračovať v tradícii, ktorá žije už niekoľko rokov. Má šancu udržať si verných fanúšikov EisKingu a získať nových. Ale aby to dosiahla, potrebuje Števa Eiseleho tak, ako ho potrebujeme aj my.

My, fanúšikovia Formuly 1, vás preto žiadame: Neberte nám Števa Eiseleho. Dajte nám dôvod zmeniť si naše predplatené balíčky u televíznych operátorov, naladiť si Nova Sport a neprechádzať ku konkurencii v podobe F1 TV. Dajte nám dôvod veriť, že Formula 1 na Slovensku a v Česku má svetlú budúcnosť.

V jednote je sila, a preto žiadame aj vás, drahí fanúšikovia, aby ste podporili našu výzvu na peticie.com svojím podpisom. Pokojne aj anonymne, pokojne aj s odkazom pre Števa, Pepu alebo Nova Sport.

Nova Sport nám plánuje poskytnúť viac informácií v priebehu zimy. Aby sme sa vyhli nepríjemnému prekvapeniu, dajme jej včas vedieť, že pri sledovaní prenosov F1 chceme počuť Števa Eiseleho.

Ukážme Nova Sport, že Števo Eisele je viac ako len komentátor. Je srdcom Formuly 1 na Slovensku a v Česku. Je naším hlasom, naším priateľom, naším hrdinom. Chceme, aby nás sprevádzal aj v budúcnosti.

Výzvu môžete podpísať aj anonymne na webe peticie.com.

Súvisiace články