logo F1online.sk

Jordan: Red Bull by mal nahradiť Péreza Lawsonom. Môže byť z neho druhý Vettel

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 10. 2023

Liam Lwason sa v budúcom roku vo Formule 1 pravdepodobne nepredstaví – a to je podľa Eddieho Jordana veľká škoda. Ír by mladému Novozélanďanovi nielenže umožnil pretekať v F1, ale najradšej by ho hneď posadil do Red Bullu, kde by robil spoločnosť Maxovi Verstappenovi. Rodák z Dublinu tímu z Milton Keynes radí, že ak tak nemá v pláne urobiť nasledujúcu sezónu, v súčasnosti 21-ročného pretekára by mal angažovať najneskôr v roku 2025. V opačnom prípade hrozí, že si rakúsky celok nechá ujsť pomedzi prsty talent, z ktorého by vraj mohol vyrásť druhý Sebastian Vettel.

Víkendová Veľká cena Kataru bude nateraz zrejme posledným vystúpením Liama Lawsona v najvyššej motoristickej súťaži. V Austine sa totižto do kolotoča Formuly 1 vráti po zranení Daniel Ricciardo a Novozélanďanovi na dobu neurčitú pripadne iba miesto za simulátorom.

Podľa Eddieho Jordana robí Red Bull a AlphaTauri veľkú chybu. Byť na mieste „červených býkov“, talentovaného Novozélanďana, ktorý bodoval už vo svojich tretích pretekoch vo Formule 1, by si v rozhodne ponechal a dokonca mu umožnil naskočiť do dominantného monopostu, kde by bok po boku Verstappena ukázal, aké sú jeho prednosti a na čom naopak musí ešte popracovať.

„Môj názor je taký, že v budúcom roku alebo najneskôr v roku 2025 by mal dostať príležitosť v Red Bulle,“ vyslovil sa 75-ročný Ír v podcaste Formula for Success. „Posaďte Lawsona do auta. Využite túto príležitosť, pretože máte šancu vytvoriť ďalšieho Vettela. Nepríďte oňho, myslím si, že je naozaj dobrý.“

„Lawson si zaslúži šancu vo Formule 1. Nemôžete vyhrať šampionát len s jedným jazdcom [vlastne Verstappen ukázal, že to viac-menej možné je, pozn. red.] Nazdávam sa, že ak sa chystáte vymeniť Checa Péreza, mali by ste ho nahradiť niekým úplne novým, kto má pred sebou svetlú budúcnosť.“

Keď Jordan hovorí, že Lawson môže zopakovať kroky Vettela, má tým na mysli aj to, že obaja jazdci sa do Formuly 1 dostali cez juniorský tím Carlinu a zároveň pretekali v počiatočnej fáze kariéry vo farbách AlphaTauri, respektíve Toro Rossa.

„Nazdávam sa, že Lawson prišiel z rovnakej juniorky ako Sebastian Vettel, nie je to tak? Myslím si, že v budúcom roku alebo v tom nasledujúcom by mal zakotviť v Red Bulle,“ zopakoval Jordan, podľa ktorého by však bol okrem Lawsona vhodnou akvizíciou pre v súčasnosti najlepší tím na štartovom rošte aj taký Oscar Piastri.

„Som zástancom názoru, že Piastri je nesmierne dobrým pretekárom. McLarenu patrí pochvala za to, že ho podpísali, a to až do roku 2026. Urobili to dobre, pretože bude [časom] veľmi žiadaným pretekárom na trhu s jazdcami. Keby som bol v Red Bulle a uvažoval by som o výmene Checa, bol by to on, kto by mi prišiel [ako prvý] na um,“ dodal Jordan.

Súvisiace články