logo F1online.sk

Čandhok: Verstappen patrí medzi historicky najlepších, rovnako tak aj Red Bull

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 10. 2023

Karun Čandhok, bývalý pretekár Formuly 1, ktorý sa však lepšie etabloval ako televízny expert, zaradil Maxa Verstappena do zoznamu najtalentovanejších pretekárov všetkých čias. Rovnako tak vzdal hold aj Red Bullu, ktorý prirovnal k takým legendárnym tímom súťaže, akými sú Ferrari, McLaren, Williams, Mercedes či Lotus.

Verstappen je len krôčik od zisku v poradí tretieho titulu majstra sveta za sebou. Pretekár, ktorý vyhral od začiatku vlaňajšej sezóny dovedna 28 pretekov píše v spolupráci s Red Bullom vskutku zaujímavý príbeh a vyzerá to tak, že po tom, ako onedlho v počte víťazstiev prekoná Alaina Prosta so Sebastianom Vettelom, sa začne pomaličky doťahovať na dvoch – podľa mnohých najväčších – velikánov súťaže, Michaela Schumachera s Lewisom Hamiltonom.

A podľa Karuna Čandhoka zaslúžene. Ind sa domnieva, že Verstappen patrí medzi najtalentovanejších pretekárov, akí kedy vkročili na štartový rošt, a stavia ho na rovnaký piedestál, ako dvoch sedemnásobných šampiónov série.

„Nazdávam sa, že z hľadiska prirodzeného talentu patrí Max spolu s Ayrtonom Sennom, Jimom Clarkom, Lewisom Hamiltonom, Michaelom Schumacherom a Alainom Prostom k historicky najlepším pretekárom Formuly 1,“ uviedol pre OLBG niekdajší pilot HRT či Lotusu.

Hoci historickým tabuľkám kraľujú vo väčšine ukazovateľov Hamilton so Schumacherom, Čandhok vyššie vymenovaných pretekárov na „o niečo lepších či horších“ nerozdeľuje. Rodák z Čennaiu tvrdí, že na štatistikách výsostne nezáleží a dodáva, že niektorí z uvedených jazdcov skončili pre tragické úmrtia v F1 žiaľ predčasne a navyše v najlepších rokoch.

„Nie som veľký fanúšik štatistík,“ vyšiel s kožou na trh Čandhok. „V príbehu je to len jedna strana mince. Clark pretekal v nebezpečnej dobe, vyhral dva šampionáty a nemal šancu pokračovať, rovnako predčasne skončil Senna, ktorému nebolo umožnené dokončiť sezónu 1994.“

„Max Verstappen je nepochybne na ceste stať sa jedným z velikánov všetkých čias.“ Samotnými velikánmi však podľa Čandhoka nie sú len jazdci, ale aj tímy, respektíve jednotlivé majstrovské monoposty, inžinieri a všetci zamestnanci, ktorí sa na úspechu tej či onej stajne podieľajú. Medzi takéto dnes už legendárne celky zaradil aj rakúsky Red Bull.

„V celej histórii tohto športu dominovalo dokopy šesť tímov, a to Ferrari, McLaren, Williams, Mercedes, Red Bull a Lotus. Zastávam názor, že Red Bull je nepochybne jedným zo šiestich najlepších celkov všetkých čias,“ zdôraznil 39-ročný Ind.

Súvisiace články