logo F1online.sk

Nábor zamestnancov či hľadanie nového šéfa musí počkať. V Alpine riešia harmóniu vnútri tímu

Monopost Pierrea Gaslyho v garáži, mechanici, predné krídlo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 10. 2023

Alpine a personálne zmeny. Nedávna história tohto tímu je popretkávaná toľkými výpoveďami, že sa človeku aj zacnie po Flaviovi Briatorem. Keď v lete nedobrovoľne odchádzala predchádzajúca garnitúra, ujalo sa vedenia stajne „dočasné“ vedenie. Prešli dva mesiace a z vyjadrení „dočasného“ bossa Bruna Famina usudzujeme, že vymenovanie nového šéfa, nového športového riaditeľa a nového technického riaditeľa musí počkať.

Mattia Binotto bol po skončení letnej prestávky horúcou témou a zdalo sa, že jeho vymenovanie za nového bossa francúzskej stajne je otázkou času. Mimochodom, Renault si od neho sľubuje aj vzkriesenie vlastného motorového oddelenia, ktoré pod vedením Bruna Famina postavilo s prehľadom najslabšiu pohonnú jednotku vo Formule 1.

V každom prípade, dočasné vedenie riadi Alpine už dobré dva mesiace a z dostupných vyjadrení sa nezdá, že by sa chystalo opustiť svoje stoličky.

„Stále vyhodnocujem prácu oboch tovární, aby som zistil, ako vyťažiť viac výkonnosti z celého tímu. Myslím si, že jednou z kľúčových vecí je pokúsiť sa primäť ľudí pracovať spoločne,“ opísal Famin svoju činnosť v posledných dvoch mesiacoch. „Mám tým na mysli nielen obe továrne spoločne, ale aj každú zvlášť.“

„Máme veľký potenciál, ale problém je dať všetkých a všetko dokopy, aby sme našli výkonnosť navyše. Na tom teraz pracujem,“ povedal Famin.

Alpine je ako továrenský tím rozdelený na dve polovice. Podobne ako Mercedes, ktorý má motoráreň v Brixworthe a zvyšok tímu v Brackley, tak Alpine má motoráreň vo Viry-Châtillon neďaleko Paríža a aerodynamické oddelenie v anglickom Enstone.

Dočasný šéf však verí, že zmena kultúry, na ktorej pracuje v posledných mesiacoch, pomohla zlepšiť fungovanie tímu. „Koncom júla sme v tíme urobili niekoľko celkom dobrých a dosť veľkých zmien, ktoré stoja za novým myslením tímu na trati,“ pochválil sa Famin.

„Som celkom spokojný s tým, čo som zatiaľ videl, myslím si, že odvtedy máme za sebou pár dobrých pretekov po stránke strategických rozhodnutí a realizácie,“ dodal.

Na otázku, čo teda bude s hľadaním nového šéfa, odpovedal: „Neponáhľam sa, pretože sa nechcem dostať pod tlak,“ povedal Famin, ktorý je zároveň viceprezidentom Alpine pre motoršport, takže bude aj nadriadeným nového šéfa tímu F1.

„Zatiaľ všetko vyhodnocujem. Myslím si, že zmeny, ktoré som doteraz videl, sú celkom dobré. Ako som povedal, som spokojný s prácou jazdcov a tímovým duchom na trati. Samozrejme, teraz pôjde hlavne o to, ako preniesť tohto ducha do tovární. Práve na to sa sústredím. Nie je to personálna otázka, ale otázka toho, ako dať všetkých dokopy,“ povedal Famin.