logo F1online.sk

Williams dal Schumacherovi košom, Nemcovi sa sen o Formule 1 nateraz zrejme rozplynul

Mick Schumacher
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 9. 2023

Synovi sedemnásobného šampióna sa v nasledujúcej sezóne ujde pravdepodobne iba „čierny Peter“. Posledná nádej na miesto vo Formule 1 – Williams – sa totiž zrejme rozplynula. Schumacher sa s najväčšou pravdepodobnosťou o rok predstaví „len“ vo WEC vo farbách Alpinu, hoci k spečateniu spolupráce na papieri nateraz podľa všetkého ešte nedošlo.

Zatiaľ čo Alex Albon vo Williamse svojimi výkonmi ohuruje a boduje na pomerne pravidelnej báze, Thajčanov americký náprotivok Logan Sargeant kopí jednu chybu za druhou a namiesto toho, aby konečne zabodoval, početnými haváriami akurát tak míňa tímový rozpočet.

Podľa takého Ralfa Schumachera – ktorého postoj treba brať s rezervou, keďže je Mickov strýko – dostal Sargeant od Williamsu šancí na to predviesť sa už dosť a mal by byť bez zbytočných okolkov čím skôr nahradený.

„Sargeant sa zdá byť na kašu,“ vyslovil sa bývalý pretekár tímu z Grove či Toyoty pre F1 Insider. „Človek to vidí. Z dlhodobého hľadiska si Williams, ktorý je na vzostupe, nemôže dovoliť pretekára, ktorý búra alebo nezbiera body.“

Ak však 46-ročný Nemec dúfa, že to bude práve Mick, kto Sargeanta nahradí, je na omyle. Napriek nemalému lobbingu Tota Wolffa, ktorý drží nad mladým „Schumim“ ochrannú ruku a rovnako tak aj samotného jazdca, ktorý bol videný v garáži Williamsu počas víkendu v Suzuke, si tretí najúspešnejší celok všetkých čias vedený Jamesom Vowlesom pravdepodobne ponechá Američana.

Keby však Williams so Sargeantom predsa len vyrazil dvere, šance by sa podľa všetkého nedočkal Schumacher, ale vlaňajší víťaz šampionátu Formuly 2 Felipe Drugovich. Brazílčan okrem početných skúseností z nižšej F2 disponuje nemalým balíkom peňazí, konkrétne by sponzori 23-ročného pretekára vedeli ročne zhromaždiť približne pätnásť miliónov eur.

Čo však bude so Schumacherom? Nemec zrejme zakotví vo WEC, kde ale obdobne ako v F1, nemá na ružiach ustlané. Expilota Haasu vraj odmietlo minimálne Porsche, no našťastie vraj ponúka mladíkovi miesto pod svojou strechou aspoň Alpine.

Za akým účelom hodlá Schumacher prestúpiť do WEC? Azda sú vytrvalostné preteky pre Nemca takým lákadlom? Súťaž svoju kvalitu má – a to bezpochyby enormnú.

Syn rekordéra v počte majstrovských titulov však predovšetkým hodlá o svojich kvalitách presvedčiť Alpine, a pokiaľ sa mu to podarí a vo francúzskom tíme sa nebodaj uvoľní časom miesto, „Schumi“ sa pobije o svoje miesto pod slnkom. Bude žať Schumacherova taktika úspech? Uvidíme.

Súvisiace články