logo F1online.sk

Ecclestone zmenil názor. Verstappen už predbehol Hamiltona aj Alaina Prosta

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2023

Kto je najlepším jazdcom všetkých čias? Na túto otázku sa dá pozerať rôznou optikou. Ak sa pozrieme cez štatistický filter, dostaneme jasnú odpoveď, no ak chceme zohľadniť aj reálne schopnosti daného jazdca, hodnotenie sa výrazne skomplikuje, pretože doň vstupuje aj subjektivita. Bernie Ecclestone má však jasno. V posledných mesiacoch bol dokonca prinútený zmeniť názor.

Max Verstappen sa už v Katare môže stať trojnásobným majstrom sveta. Aby však dostihol Prosta, Fangia, Hamiltona či Schumachera, ešte sa bude musieť obracať. Podľa Bernieho Ecclestona i napriek tomu existuje jedna vec, v ktorej už vymenované legendy prevýšil.

“Max je najlepším jazdcom všetkých čias. O tom nepochybujem,” vyhlásil Bernie Ecclestone, bývalý šéf efjednotky, ktorého vyspovedal Daily Mail. “Zvykol som hovoriť, že ním je Alain Prost, no teraz by som povedal, že Max. On najviac žiari a z auta dokáže vyžmýkať naozaj to najlepšie. Nešaškuje okolo toho a púšťa sa rovno do svojho programu. V mojom rebríčku predbehol Lewisa Hamiltona.”

Sedemnásobného majstra sveta tým nechce nijako degradovať. Faktom však je, že Verstappen sa mu môže páčiť aj z toho dôvodu, že je viac vyhranený a povahou je oveľa bližší pretekárom F1 z minulosti ako Lewis Hamilton, ktorý má rád módu, hudbu, film a aktivizuje sa v rôznych spoločenských oblastiach.

Skrátka nesmrdí benzínom, mohol by povedať Bernie Ecclestone. “Samozrejme, Lewis je nesmierne brilantný a supertalentovaný. Lewis chápe ľudí a dokáže z nich dostať maximum, zatiaľ čo Max vie dostať maximum zo svojho auta. Lewis je úplne iný ako Max. Keď Lewis skončí s pretekaním, môže sa vydať do úplne iného sveta, do sveta šoubiznisu a podobne. Toto však nie je cesta, na ktorú by sa mohol vydať Max.”

“Hovorím vám, že Max je ako my,” zdôraznil Mr. E. “V našom svete Formuly 1 neexistuje človek, ktorý by bol ako Lewis. Keď začínal, tak sa tiež líšil od ostatných ľudí. Ja som bol v škole trochu drobnejší, takže tiež tak trochu iný. Rovnako ako Lewis.”

Z takého prostredia vyrastie silný individualista. V tomto sú si Hamilton s Ecclestoneom podobní. “Keď ste vzrastom o čosi subtílnejší alebo niečo podobné, musíte si na seba dávať trochu pozor. Azda musíte byť aj bojovník. Vo svete biznisu to môžete vidieť tiež.”

V padoku je úplne iný generačný talent ako Russell

Lewisovi Hamiltonovi v posledných mesiacoch šliape na päty mladý krajan. George Russell je sedemnásobnému šampiónovi zdatným súperom, no Bernieho Ecclestonea až tak nenadchol. V padoku je vraj oveľa jagavejší diamant.

“Neviem si o ňom vytvoriť jasný názor. Páči sa mi, je supertalentovaný. Pôjde o to, čo je pripravený spraviť pre víťazstvo,” hodnotí potenciál Georgea Russella. “Na posledných pretekoch [pred VC Japonska] dúfal, že Carlosovi dôjde dych. Tlačil na to veľmi, veľmi tvrdo. Nemyslím si však, že si vopred premyslí celé svoje preteky, čo zas Lewis zvykne robiť.”

“Keby som bol majiteľom tímu, myslím, že by som si vybavil toho chlapca z Austrálie,” pochvalne sa vyjadril na adresu Oscara Piastriho, s ktorým Zak Brown práve predĺžil zmluvu. “On je veľmi dobrý. Max je však najlepším pilotom, akého som kedy videl.”