logo F1online.sk

Piastri chce zapracovať na svojom pretekovom tempe: Lando bol dnes očividne rýchlejší

Lando Norris a Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 9. 2023

Oscar Piastri sa dočkal. Pilot McLarenu síce skončil v najlepšej trojke v belgickom šprinte, ale to sa ako pódiové umiestnenie neráta. Austrálsky mladík si musel počkať do Japonska, kde zviedol ďalší dramatický súboj s tímovým kolegom Landom Norrisom, na ktorého však napokon nestačil.

Piastri si na štarte trúfal na Maxa Verstappena, ktorý však dokázal dravého pilota McLarenu odcloniť a udržať sa vo vedení. Oscar miesto „minúty slávy“ na čele pretekov stratil pozíciu, keď sa pred neho  v prvej zákrute dostal Norris.

„Mal som veľmi dobrý odpich, ale potom som sa uponáhľal a išiel až príliš rýchlo na plyn. V druhej fáze štartu sa mi teda pretáčali zadné pneumatiky a presne tam som na Maxa stratil. Musím férovo uznať, že Lando mal z nás troch najlepší štart. Vydal som zo seba to najlepšie, ale Max sa udržal vpredu. Aj keby som sa dostal pred neho, dlho by som sa tam neudržal,“ povedal po pretekoch Oscar Piastri.

„Som rád, že som prišiel do cieľa na treťom mieste a nakoniec to bolo asi všetko, čo sme s naším dnešným tempom mohli dosiahnuť,“ dodal.

Na Austrálčana sa však usmialo šťastie asi v tretine pretekov, keď dokonalo načasoval svoju prvú zastávku v boxoch a vďaka virtuálnemu safety caru sa dostal späť pred Landa.

„Vedel som, že máme virtuálny safety car, ale nevedel som, čo sa stalo, takže som sa modlil, aby z toho nebol skutočný safety car. Bol to zo strany tímu veľmi dobrý ťah. Trochu ma to znervóznilo, ale nakoniec sa to vyplatilo,“ povedal po pretekoch Oscar Piastri.

Nasledoval ďalší „politický“ súboj oboch pilotov McLarenu. V Holandsku a v Taliansku ho stratégovia na boxovom múre „vybavili“ dosť drzým undercutom, čo sa Piastrimu určite nepáčilo.

Aj v Japonsku sa Norris dožadoval tímovej réžie a nakoniec sa jej dočkal. Objektívne treba uznať, že Lando bol z dvojice McLarenov jednoznačne rýchlejší, čo dokazuje aj jeho náskok v cieli pretekov, ale je otázne, dokedy bude Piastri znášať, že mu tím nedovolí bojovať s kolegom, ktorému musí zakaždým uhnúť z cesty.

„Myslím si, že sme urobili všetko rozumne. Celkom očividne som dnes nemal také dobré tempo ako Lando. Ja osobne preto musím zapracovať na niektorých veciach. Stále mi treba zlepšiť pár vecí v pretekovom tempe,“ povedal Oscar.

„Povedal by som, že práve na takéto preteky, v ktorých zohráva rolu vysoká degradácia pneumatík, sa v súčasnosti najviac sústredím. Je veľmi ťažké to zlepšiť inak, ako reálne odjazdiť takéto preteky. Snažím sa toho naučiť čo najviac, ale nateraz beriem toto pódium,“ dodal Piastri.