logo F1online.sk

Ecclestone stratil pamäť a všetko poprel. Massa ho vysmial: Bojí sa!

Bernie Ecclestone
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2023

Od svojho odchodu z Formuly 1 poskytol Bernie Ecclestone množstvo rozhovorov. Z mnohých priam sršala túžba po pozornosti, ktorej sa mu už nedostáva. Aj keď vás však prestanú brať úplne vážne, môžu mať vaše slová ďalekosiahle dôsledky. Uvedomil si to zrejme aj sám Bernie, ktorý mal v prípade Crashgate najprv veľké reči, aby nakoniec urobil dokonalé čelom vzad.

„Max a ja sme boli počas sezóny 2008 informovaní o tom, čo sa stalo na pretekoch v Singapure. Piquet junior povedal svojmu otcovi Nelsonovi, že ho tím požiadal, aby v určitom momente úmyselne vrazil do steny, zapríčinil tak výjazd bezpečnostného vozidla a pomohol svojmu tímovému kolegovi.

V tom čase sme sa rozhodli neurobiť nič. Chceli sme šport ochrániť a zachrániť pred obrovským škandálom. Mali sme však dostatok informácií na to, aby sme celú záležitosť vyšetrili. Podľa stanov by sme ale za týchto podmienok museli preteky v Singapure zrušiť.

To by znamenalo, že výsledky zo Singapuru by sa do šampionátu nezapočítali. Majstrom sveta by sa tak stal Felipe Massa a nie Lewis Hamilton. Ešte aj dnes mi je Massu ľúto. Vyhral záverečné preteky doma v Sao Paulo, všetko urobil správne. Bol pripravený o titul, ktorý si zaslúžil, zatiaľ čo Hamilton mal všetko šťastie sveta a získal svoj prvý majstrovský titul.“

Tieto slová, ktoré sme publikovali začiatkom marca, spôsobili vo Formule 1 obrovský škandál. Vlastne, v skutočnosti by nespôsobili vôbec nič, ale keď ich začul Felipe Massa, rozhodol sa konať. Brazílsky pretekár oznámil, že mieni zostaviť právny tím a preskúmať možnosti, ako prípad Crashgate 2008 znovu otvoriť. O niekoľko mesiacov neskôr jeho právnici zaslali FIA a Formule 1 predžalobnú výzvu, v ktorej žiadajú tučnú náhradu škody, alebo dokonca víťaznú trofej.

Aby toho nebolo málo, ozval sa aj Mercedes, ktorého šéf Toto Wolff prezradil, že celý prípad sledujú s veľkým záujmom. Tím dodnes cíti krivdu za Veľkú cenu Abú Zabí 2021 a ak by Massa dosiahol čo i len čiastkový úspech, mohol by sa Mercedes pokúsiť vybojovať aspoň morálne víťazstvo. Aj keď by sa na historických tabuľkách nič nezmenilo, svoj význam má aj drobná poznámka pod čiarou.

Dôsledky svojich slov si celkom očividne uvedomil aj Bernie Ecclestone, ktorý v lete predviedol komunikačný kotrmelec, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani jeho dobrý kamarát Vladimir Putin.

„Úprimne, nič z toho si nepamätám. Určite si nespomínam, že by som poskytol ten rozhovor,“ prehlásil Ecclestone v auguste pre Reuters.

O niekoľko týždňov neskôr zašiel v interview pre švajčiarsky denník Blick ešte ďalej a prehlásil: „Massovmu klanu ide len o peniaze, ale ich šance sú nulové. Právny spor proti FIA by mohol zahájiť aj Hamilton s Mercedesom za tie nie úplne čisté posledné preteky sezóny 2021.“

Bernie teda zrejme pochopil, aké dôležité je dávať si pozor na ústa. Pre Massu je rok 2008 naďalej veľmi citlivou témou a Ecclestonova túžba po pozornosti môže priviesť FIA a Formulu 1 pred súd, príp. ich stáť milióny dolárov na mimosúdnom vyrovnaní a dohodách o mlčanlivosti.

Niet preto divu, že Felipeho dobre pobavil obrat v komunikácii britského gavaliera. „Ecclestone prehovoril, až keď uvidel serióznosť nášho prípadu a našu neochotu akceptovať túto škvrnu na Formule 1. Pravdepodobne sa bojí všetkého, čo vyjde najavo v súvislosti s týmto prípadom,“ povedal Massa pre Motorsport.com.

„Na tom však nezáleží. Ako sme už niekoľkokrát povedali, naším cieľom je trofej. Pokračujeme v našom boji za spravodlivosť pre šport,“ dodal.

Súvisiace články