logo F1online.sk

Gasly je po Singapure šťastím bez seba, Ocona máta narodeninový “darček”

Pierre Gasly
© Renault SAS
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2023

V Alpine panovali po Veľkej cene Singapure rozpačité pocity. Polovica garáže sa tešila z najlepšieho možného výsledku, aký sa dal získať, tá druhá zas trúchlila. Keby Esteban Ocon nebol nútený odstúpiť pre technické problémy, Alpine mohol získať tučný balík bodov.

Pierre Gasly dorazil do cieľa na šiestej priečke po chvályhodnom výkone. Do pretekov vyštartoval až dvanásty, ale postupne si prerazil cestu do elitnej desiatky. Cestou zviedol dlhý súboj s Kevinom Magnussenom, ale stihol si zmerať sily aj s nejedným majstrom sveta.

“Som veľmi šťastný,” usmieval sa v rozhovore pre F1 TV Pierre Gasly. Radosťou ho napĺňal fakt, že ho prekonali len Ferrari, Red Bully a Norris s Hamiltonom, ktorí sú v inej lige. “Keď sa pozriem na výsledkovú listinu, tak viem, že viac sme nemohli spraviť.”

“Preteky sme zvládli veľmi dobre, mali sme fajn štart, pekné súboje, niektoré boli vskutku intenzívne. Najmä s Kevinom, ale aj s Fernandom. Vždy som bol uprostred akcie, takže veľkú časť pretekov som sa bavil,” rekapituloval svoju veľkú cenu. “Nakoniec sme z toho boja vyšli na šiestej priečke priamo za Maxom. Toto bol rozhodne pozitívny deň.”

Pierre Gasly verí, že Alpine si vybral správnu koľaj. “Treba len pokračovať v práci a uberať sa našim terajším smerom. V Zandvoorte sme mali fantastické pódium. Monza bola jasným výkyvom mimo normál, pre nás to boli ťažké preteky. Z niektorých nám známych dôvodov bol Singapur dôležitý, aby sme si potvrdili, že náš balík funguje a má potenciál. Myslím si, že sa to podarilo. Šieste miesto je dobré. Verím, že o podobné alebo lepšie pozície budeme môcť zabojovať aj na ďalší víkend.”

Fernando Alonso a Esteban Ocon (LAT Images/Aston Martin)

Esteban Ocon si takto nepredstavoval oslavu svojich 27. narodenín. Všetko sa pritom vyvíjalo takmer dokonale a pokojne sa mohol zo šiesteho miesta radovať namiesto Pierrea Gaslyho, ktorý by zrejme obsadil siedmu priečku. V čase odstúpenia bol totiž Ocon pred ním s náskokom troch sekúnd.

Takýto darček si Esteban Ocon neprial. “Som strašne sklamaný,” priznal, ale vzal to športovo. “Takéto veci patria k motoršportu. Dnes sme boli vo veľmi silnej pozícii, no zničili sme prevodovku. Až do toho momentu sme všetko robili správne. Držali sme za sebou Red Bully, predbehli sme ich na trati, bojovali sme s Fernandom a Kevinom. Získavali sme pozície a bolo to úžasné. Mali by sme byť na to pyšní. Žiaľ, toto neboli moje najlepšie narodeniny.”

Alpine môže mrzieť, že nevyužil svoj plný potenciál na okruhu, ktorý mu tentoraz pasoval. “Mali sme silný víkend. Ja nie som najväčším fanúšikom tejto trate. V minulosti som tu mal problémy, no asi sa z nej pomaly stáva jedna z mojich obľúbených. Z tohto hľadiska je to super a napĺňa ma to sebadôverou do nasledujúcich veľkých cien.”