logo F1online.skF1online.sk

Verstappen mohol útočiť na víťazstvo, tvrdí Horner. Preteky mu pokazil safety car

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2023

Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným. Red Bull do Singapuru neprišiel veľmi dobre pripravený, a tak by sa nemal sťažovať, že v pretekoch mal aj poriadny kus smoly. Christian Horner si myslí, že keby jej nebolo, Max Verstappen mohol mátať Carlosa Sainza v spätných zrkadlách.

Max Verstappen a Sergio Pérez v nedeľu neštartovali z prvej desiatky. Red Bull sa preto rozhodol im na štarte obuť tvrdú zmes. Verstappen sa i napriek tomu dokázal posúvať štartovým poľom. Zahromžiť si však mohol po tom, čo v 20. kole prišiel na trať safety car a zvyšok štartového poľa mohol prezuť “za pár drobných”.

Red Bully zostali na trati a ocitli sa na popredných pozíciách, ale rýchlostne už nedokázali držať krok so súpermi. Tempom ich prevyšovali až v závere pretekov, ale na lepšie ako piate miesto to už Verstappenovi nestačilo. Tri kolá po jeho zastávke totiž súperi dostali do vienka ďalší darček v podobe fázy VSC.

Rakúska stajňa na jednej strane prekonala vlastné očakávania, no na druhej si uvedomuje, že výsledok mohol byť aj oveľa lepší. “Myslím, že naše predpretekové simulácie predpovedali siedme miesto. To však platilo pre štandardné preteky,” podotýka Christian Horner.

Nedeľné preteky mali od štandardných ďaleko. Carlos Sainz na čele si totižto vzal k srdcu motto Juana Manuela Fangia, podľa ktorého je dôležité vyhrať najpomalšie, ako sa len dá. Tým nechtiac nahrával Verstappenovi.

“Iróniou je, že keby sme mali štandardné preteky a Carlos by sa držal svojej stratégie so zdržiavaním čela, tak kvôli degradácii tvrdých pneumatík by [Verstappen] v závere určite miešal kartami. Takú mal na konci rýchlosť,” poukazuje na Holanďanovu spanilú jazdu pred šachovnicou. “Stačí sa pozrieť na jeho stratu na lídrov a akú mal rýchlostnú výhodu. Keby ste odčítali časové zisky, ktoré si ostatní pripísali pri lacných pitstopoch, bum! Hneď by bol v hre!”

Max Verstappen sa v 49. kole nachádzal na deviatom mieste a na čelo strácal takmer 41 sekúnd. V priebehu posledných trinástich kôl predbehol troch súperov a na dôvažok zrazil svoje manko na polovicu. S takou rýchlostnou výhodou by Sainza nezachránili azda ani traja Norrisovia. Jedine, že by mal jeden z nich krstné meno Chuck…

“Myslím si, že v pretekoch sme toho pochopili viac. Rýchlosť auta sa už viac podobala našim očakávaniam,” mierne si vydýchol šéf stajne. “Predpokladali sme, že tu budeme mať silnejších súperov, no v piatok nás prekvapilo, ako ďaleko pozadu sme sa ocitli.”

“Myslím si, že sme sa skrátka netrafili do ideálneho operačného okna nášho auta, najmä po stránke jedného kola. Keď nie ste v tomto okne, z pneumatík máte hrozný pocit, nič nefunguje. V pretekoch nám to šlo veľmi dobre. Najmä v poslednom stinte bol Max naozaj silný.”

“Keď vezmeme všetko do úvahy, ako sme sa z toho dostali, akú sme mali rýchlosť a že sme na konci na Charlesa stratili len 0,2 sekundy, tak sme mali veľmi silné preteky,” zhrnul Horner.

Súvisiace články

Diskusia