logo F1online.sk

Norris poďakoval Sainzovi a zároveň si vydýchol. Bariéru trafil spolu s Russellom

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala17. 9. 2023

Takú spoluprácu medzi konkurenčnými tímami, akú v nedeľu predviedli Carlos Sainz a Lando Norris, by sme mohli vidieť azda len medzi Red Bullom a AlphaTauri. McLaren vďačí svojmu bývalému jazdcovi za zisk druhej priečky a veľmi cenné body do Pohára konštruktérov. Nebude však vzývať len Sainza, ale aj pani Šťastenu.

Po krátkom vysielačkovom naťahovaní sa s Lewisom Hamiltonom sa Lando Norris zaradil späť na svoju štartovú štvrtú priečku. Počas prvého pitstopu si o jedno miesto polepšil na úkor Charlesa Leclerca, no zlomové momenty pretekov mali ešte len prísť.

Dvojitým pitstopom počas fázy VSC Mercedes prenechal Landovi Norrisovi druhé miesto s vierou, že ho predbehnúť nazad bude trvať len pár kôl. Napokon sme úspešný predbiehací manéver nevideli. Carlos Sainz a Lando Norris si navzájom vypomohli a prvý rad si postrážili.

Lando Norris si uvedomoval, že v danej chvíli nebol priestor ani na štipku sebectva. “Musel som ísť na to takticky. Keby som zaútočil na Carlosa, myslím si, že by som dnes neskončil na pódiu. Musel som ísť na to rozumne, aj Carlos šiel do toho s rozumom. Gratulujem mu, mal skvelé preteky,” uviedol pre Sky Sports F1.

“Georgea mi je ľúto. Neviem, čo sa to stalo. Celé preteky sme odjazdili čisto a v poslednom kole sme obaja trafili bariéru. Mne sa to prepieklo, jemu nie, takže je mi ho trochu ľúto,” priznal 23-ročný Bristolčan. “Bol však rýchly.”

Nechýbalo veľa a v záverečnom kole mohli vypadnúť Lando Norris aj George Russell. “V tom istom kole som trafil bariéru. V poslednom kole a na tom istom mieste,” prezradil rodák z Bristolu po pretekoch. Na palubných záberoch z jeho monopostu je skutočne vidieť dotyk s bariérou.

George Russell priznal, že v tejto zákrute na moment stratil koncentráciu a pravdepodobne sa len nechal viesť McLarenom pred sebou. Ten ho však doviezol do bariéry. “Myslím si, že on ma skrátka skopíroval, no urobil to oveľa horšie.”

Tomuto incidentu predchádzal napínavý súboj. George Russell verí, že keby sa mu podaril predbiehací manéver, ktorý mal už veľmi pekne pripravený, v nedeľu by vyhral. “Myslel som si, že už ma dostal, no asi podlahou trochu narazil na zem,” zamyslel sa nad situáciou Norris. “Na trati je tam menší kopček, takže som oproti nemu získal trochu rýchlosti, aby som sa udržal.”

Pilot McLarenu nakoniec zhodnotil nedeľu ako celok. “Na trati sme vôbec nepredbiehali, ale mali sme dokonalú stratégiu. Chlapci podali skvelý výkon pri pitstope, že ma dostali pred Charlesa. Mali sme dobrú taktiku.”

“Oba Mercedesy zastavili a myslel som si, že ma stopercentne predbehnú. Podarilo sa mi ich udržať za sebou, v čom mi pomáhal Carlos. Celkom pekne sme spolupracovali. Jeden pomohol druhému. Keby ma predbehli, aj on by mal vymaľované. Vypomohli sme si a dopadlo to dokonale,” usmieval sa druhý muž VC Singapuru.