logo F1online.sk

Novinky fungujú, no Ferrari je ďaleko, hovorí Norris

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl15. 9. 2023

McLaren priniesol do Singapuru veľký balíček vylepšení. Nasadil ho Lando Norris, zatiaľ čo Oscar Piastri jazdil so staršou špecifikáciou. V prípade oboch pilotov však po piatku panuje optimizmus a veľmi sľubne vyzerá aj pretekové tempo.

Norris dokonca v prvom tréningu, ktorý však nebol veľmi reprezentatívny, pomerne dlho viedol. Napokon z toho bolo štvrté miesto, popoludní bol šiesty so stratou necelých šiestich desatín. Svoje najrýchlejšie kolo však zajazdil až pri druhom pokuse na mäkkých pneumatikách, ktoré už teda mali čo-to za sebou.

„Neočakávali sme, že zrazu budeme najrýchlejší. Prvý tréning vyzeral zo začiatku pozitívnejšie, ale aj tak to bol dobrý piatok. S vylepšeniami sme urobili krok dopredu a nové diely na aute robia to, čo majú. Nejaké malé chyby ma stáli čas na kolo, pred sobotou je teda čo zlepšovať,“ vyhlásil Lando Norris.

McLaren je na tom dobre aj podľa dát v analýze na oficiálnom webe F1. V kvalifikačnom tempe je podľa piatkových údajov štvrtý najrýchlejší, avšak s minimálnou stratou (0,35 sekundy), a v dlhých jazdách dokonca druhý najrýchlejší. Samozrejme, stále je to len piatok a treba brať do úvahy, že prvý tréning neposkytol veľa vierohodných informácií.

Aj smerom do kvalifikácie panujú medzi ´papájovými´ pomerne vysoké nádeje. „Sme dosť ďaleko od Ferrari, ktoré je extrémne dobré v pomalých zákrutách. Aj som to tak očakával. Keď sme sem prichádzali, vedeli sme, že možno budeme druhí, tretí či štvrtí, že jednoducho budeme v tom mixe. Ak dáme dokopy mega kolo, môžeme byť blízko. Sme v bitke s Mercedesom, Aston Martinom či Red Bullom, čiže to vyzerá na vzrušujúcu kvalifikáciu,“ doplnil Norris.

Oscar Piastri to mal ako nováčik na jednej z najnáročnejších tratí ťažké. Možno ho mátala aj nedávna nehoda z tréningu v Holandsku. Napokon odjazdil 45 kôl, v FP1 bol devätnásty a v FP2 pätnásty.

„Je to náročná trať, ktorá je kľukatá a hrboľatá. Po druhom tréningu sa cítim lepšie než po prvom a určite lepšie než ráno, takže fajn. Stále je predo mnou veľa učenia i práce na aute. Zatiaľ trochu hľadám rýchlosť, no nemyslím si, že by som bol až tak ďaleko. S pár desatinami k dobru by som bol určite vyššie. Avšak na tomto okruhu je ťažké dať dokopy dobré kolo,“ povzdychol si Oscar Piastri.