logo F1online.sk

Schumacherovi by mali jeden titul odobrať, tvrdí Benoit

Michael Schumacher a Ross Brawn, 2006
© Andrea Volpato/Wikipedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 9. 2023

Len dvaja pretekári vyhrali šampionát až sedemkrát. Jedným z nich je stále aktívny Lewis Hamilton, ktorého dlhodobým cieľom je osamostatniť sa v tomto ukazovateli na čele, a druhým už žiaľ dekádu pripútaný na lôžko Michael Schumacher. Paradoxne, v prípade oboch pilotov sa v súčasnosti isté skupinky ľudí usilujú o ich degradáciu na šesťnásobných majstrov sveta. Zatiaľ čo titul 38-ročného Brita z roku 2008 si nárokuje právnou cestou Felipe Massa, dlhoročný a rešpektovaný novinár Roger Benoit by privítal, keby „Schumiho“ prvenstvo z roku 1994 pripadlo Damonovi Hillovi.

Sedemdesiatštyriročný Benoit, ktorý po dobu niekoľkých dekád prinášal informácie zo sveta motoršportu pre švajčiarsky Blick, je presvedčený, že Michael Schumacher by mal byť jedného zo svojich mnohých titulov majstra sveta pozbavený – konkrétne toho v poradí prvého, ktorý zaknihoval ešte vo farbách Benettonu v roku 1994.

Benoit je totiž ako jeden z mnohých presvedčený, že neslávne známu haváriu s Damonom Hillom v záverečných pretekoch ročníka 1994 zinscenoval Nemec úmyselne, následkom čoho si udržal prvenstvo v šampionáte a vôbec po prvýkrát získal kontroverzným spôsobom najcennejšiu motoršportovú trofej.

„Samozrejme som si vedomý toho, že Schumacher získal titulov [až] sedem,“ poznamenal Švajčiar pre švajčiarsky Blick. „Titul z roku 1994 by mu však mal byť odobratý, pretože ho nadobudol len vďaka faulu na Damona Hilla.“

Ako už býva zvykom bulvárnejších médií, Benoit následne obdržal otázku, v akom stave sa momentálne nachádza po úraze hlavy na lyžovačke spred desiatich rokov Michael Schumacher, ktorý je aj napriek vyššie uvedenej kritike Benoitovým blízkym priateľom.

„Na túto otázku existuje len jedna odpoveď, a to tá, ktorú poskytol jeho syn Mick v jednom zo svojich zriedkavých rozhovorov v roku 2022: ´Dal by som čokoľvek za to, aby som sa mohol s otcom porozprávať.´“

„Táto veta hovorí za všetko. Naznačuje, ako je na tom jeho otec posledných 3500 dní. Je to beznádejný prípad,“ povedal Benoit na plné ústa to, čo akosi všetci žiaľbohu tušíme.

Súvisiace články