logo F1online.sk

Eddie Jordan tvrdí, že Mercedes predáva svoj tím Ineosu

Zadné svetlo Mercedesu – zadné krídlo
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2020

Mercedes v hybridnej ére povyhrával, čo sa dalo. Na obzore je však zmena pravidiel, rozpočtový strop a otázniky, či Mercedes dokáže potiahnuť túto úspešnú sériu, alebo sa bude postupne prepadať. Podľa informácií Eddieho Jordana Mercedes nemá veľký záujem na tom, aby jeho tím vo Formule 1 spadol na nižšie priečky, a preto sa vraj rozhodol ho predať.

Ineos ako jeden z najväčších chemických koncernov na svete postupne investuje do športu. Výrazným spôsobom sa u športových fanúšikov zviditeľnil po odkúpení cyklistického tímu Sky, a zdá sa, že preraziť chce aj vo Formule 1. V úvode tohto roka načal spoluprácu s Mercedesom, s ktorým sa dohodol na päťročnej zmluve.

Toto Wolff a Jim Ratcliffe, majiteľ Ineosu a tretí najbohatší muž z Veľkej Británie, to vtedy označili za “partnerstvo” a nie sponzoring. Mercedes mal na tomto partnerstve ročne zarobiť okolo 100 miliónov eur. A zdá sa, že sa to Ineosu zapáčilo.

“Vlastníctvo tímu prevezme sir Jim Ratcliffe a Ineos,” vyhlásil Eddie Jordan pre britský denník Daily Mail, ktorý tvrdí, že Ineos “je veľmi blízko” kúpe 70-percentného podielu. Zvyšných 30 percent má zostať v rukách Mercedesu. Za celú transakciu by mal zaplatiť 750 miliónov eur.

“Meno Ineos je už aj teraz na monopostoch a majú spolu technologické partnerstvo, takže toto je pre Mercedes pekný spôsob, ako z toho von. Tím sa bude volať Ineos, ale stále bude riadený z továrne v Brackley a Mercedes si ponechá 30 percent,” informuje bývalý šéf Jordanu.

Zmluva Tota Wolffa s Mercedesom sa končí už tento rok. V posledných dňoch zopakoval, že o svojej budúcnosti stále premýšľa. To by mohlo naznačovať, že sa v zákulisí niečo deje, a že Wolff reálne uvažuje aj o inej alternatíve.

Jordan nepochybuje. “Tím už nebude známy pod menom Mercedes a Toto Wolff, šéf tímu, ho už nebude riadiť. Teraz to už majú ťažšie. Ako zariadia, aby stále vyhrávali? Ako môžu ešte zlepšiť to, čo už spravili? To sa nedá.”

“Totova reputácia ako jedného z najlepších lídrov v histórii športu je už teraz v bezpečí. Dosiahol to, že Mercedes dostal do rovnakej ligy ako Ron Dennis McLaren či Jean Todt Ferrari. Ale všetko raz musí skončiť,” doplnil svojský Ír.

Hovorca Mercedesu tieto fámy nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. “Žiadame vás o pochopenie, keď nebudeme komentovať klebety a špekulácie.”

Súvisiace články