logo F1online.sk

Marko sa opäť zahráva s „nekonzistentným“ Pérezom: S Norrisom sme sa už raz dohodli

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 9. 2023

Helmut Marko sa opäť raz vyjadril na adresu Sergia Péreza a opäť raz sa z jeho stanoviska dá čítať všeličo. Podobne ako Mercedes, ktorý doslova z hodiny na hodinu strieda optimizmus a porazeneckú náladu, aj Helmut Marko raz uisťuje mexického pretekára o jeho budúcnosti, ale inokedy mu zas pripomína vlastnú „smrteľnosť“.

Aj keď Pérez v Monze doručil očakávaný výsledok – druhé miesto za Maxom Verstappenom –, musel po prečítaní najnovších vyjadrení jedného zo svojich šéfov len sklamane sklopiť ramená. Helmut Marko mu totiž ani teraz nedal pokoj a vyslal niekoľko narážok, ktoré jeho pilotovi na sebadôvere určite nepridajú.

V talianskom padoku sa vo svetle niektorých posledných špekulácií opatrne hovorilo o možnom príchode Landa Norrisa do Red Bullu. Aj keď má Pérez zmluvu ešte na rok a Norris dokonca na dva roky, špekulovať nie je vo Formule 1 zakázané, najmä keď občas prileje trochu toho oleja do ohňa aj Helmut Marko.

„Pérez nie je konzistentný a nie vždy je sústredený,“ prehlásil 80-ročný Rakúšan pre Servus TV. „Má však kontrakt do konca roku 2024, Lando Norris až do roku 2025. Škoda, že má takú dlhú zmluvu, pretože by patril medzi kandidátov.“

„Raz sme dokonca dospeli k dohode, podľa ktorej sa mal Norris presunúť do Toro Rosso, keď si jeho manažér neuvedomil, že v zmluve s McLarenom je opcia. Z pohľadu veku a rýchlosti by sa k nám však veľmi hodil.“

„Na druhej strane, Sergio má už viac ako tridsať rokov a očakáva štvrtý prírastok do rodiny. Má už iné záujmy, takže si musíme počkať a uvidíme, čo sa stane potom,“ dodal Marko.

Čo to všetko znamená? V prvom rade je to kritika vlastného pilota za „nekonzistentnosť“, v druhom rade vyjadrenie ľútosti, že pretekár druhého tímu nie je dostupný, a v neposlednom rade narážka na Pérezovu veľkú rodinu, ktorá môže mať negatívny vplyv na jeho výkony.

„Na jednej strane je sedačka v Red Bulle jednou z najžiadanejších, na druhej však máte za tímového kolegu Maxa Verstappena. Potrebujete veľmi silnú osobnosť a tiež neuveriteľnú mentálnu silu. Práve Pérez to v posledných rokoch zvládol najlepšie zo všetkých jazdcov a dokonca dokázal zvíťaziť,“ pochválil Marko svojho zverenca na záver.

Norris sa do Red Bullu hodí, čo rakúsky veterán sveta motoršportu povedal aj v rozhovore pre Kleine Zeitung. Žurnalisti však majú šťastie, že aspoň Christian Horner dokáže minimálne pre rok 2024 poskytnúť konzistentné vyjadrenia na tému budúcnosti Sergia Péreza.

„Pre rok 2025 máme otvorené jedno miesto a asi si viete predstaviť, že záujem nie je malý,“ povedal Horner.

„Pozrite, Lando je skvelý jazdec, o tom niet pochýb, a môžete vidieť jeho rastúci potenciál. Je však pilotom McLarenu a vy musíte rešpektovať uzavreté dohody,“ dodal.

Pri všetkých týchto vyjadreniach sa natíska otázka, či by sme mohli Landa vidieť v Red Bulle v roku 2025. Pérez má zmluvu už len na rok, Norris na dva, ale vieme, že niečo podobné nemusí byť vo Formule 1 veľký problém. Čo keby stajňa z Milton Keynes vyplatila pilota McLarenu z jeho zmluvy? Zdá sa to ako hudba ďalekej budúcnosti, ale Helmut Marko už teraz vie, že sa to nestane. „Nie, to je úplne vylúčené,“ prehlásil.

Súvisiace články