logo F1online.sk

Gasly po dvojitom vypadnutí len zalomil rukami: Presne to som čakal

Pierre Gasly
© Renault SAS
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2023

Ak lepší pilot Alpinu obsadí v kvalifikácii len sedemnáste miesto, je to jasný dôkaz toho, že niečo nie je v poriadku. Pierre Gasly a Esteban Ocon vypadli už v prvej časti kvalifikácie a v tíme zavládla pochmúrna atmosféra. Sme skrátka pomalí, ozvali sa jazdci.

Pierre Gasly sa na tvrdých pneumatikách v Q1 zmohol len na čas 1:22,545 a na postup stratil viac než dve desatiny. Na pomery okruhu v Monze to nie je vôbec málo. Čo je však horšie, Esteban Ocon zajazdil takmer identický čas. Vyzerá to tak, že monopost skrátka nemal na viac.

V čom bol problém? To sa pokúsil vysvetliť Pierre Gasly. “Celý víkend som bol s vyvážením monopostu celkom spokojný. Žiaľ, po celý čas sme strácali dve sekundy na kolo,” pokrútil hlavou nad obrovským mankom. “Vedeli sme, že víkend v Monze s týmito dlhými rovinkami bude patriť medzi najťažšie v sezóne a naplnilo sa to.”

“Čakali sme, že vypadneme v Q1, no vždy ste aspoň trochu optimistickí, že možno s tvrdými pneumatikami by ste mohli preliezť ďalej. My sme však toho viac nemali v rukáve. Je to ťažký víkend,” povzdychol si pilot z Normandie.

Hovorí sa, že čím sú pneumatiky tvrdšie, tým sú nedostatky monopostu evidentnejšie. Mäkká zmes jazdcovi poskytne extra grip a slabiny dokáže ako-tak zakryť, ale na gumách s bielym označením sa niet za čo skryť.

Gasly má pocit, že alternatívna alokácia pneumatík bola Alpinu skôr na škodu, no pravdepodobne ani bez nej by neskončil oveľa vyššie. “Na tvrdej zmesi som sa cítil asi najhoršie zo všetkých. S autom som bol naozaj spokojný na mäkkej zmesi, celkom spokojný na strednej, no na tvrdých gumách bol balans v zákrutách horší.”

“Pozrite sa na GPS a bude jasné, kde strácame. Vedeli sme, že sme optimalizovali všetko možné, ale táto trať nevyhovuje nášmu balíku. Budeme sa musieť pustiť do analýz, prehodnotiť to a na nasledujúci rok prísť s lepšími riešeniami,” odkázal.

Pierre Gasly čakal ťažkú sobotu, no Estebana Ocona trampoty jedného francúzskeho tímu prekvapili. Aspoň to tvrdil po kvalifikácii, keď dostal otázku, či očakával taký ťažký deň. “Nie, taký ťažký som nečakal. Mal som pocit, že by sme sa mohli dostať aspoň do Q2 a zabojovať o čelo Q2.”

Jedenáste či dvanáste miesto by po takomto výkone brali. “Veľa áut však bolo od nás rýchlejších, taká je realita,” bezradne pokrčil plecami. “Bola to náročná kvalifikácia a bez takého výsledku, aký by sme chceli. Obe autá vypadli v Q1. Zdá sa, že tu máme horšiu výkonnosť ako na iných okruhoch.”

Napokon doplnil: “Ešte stále hľadáme dôvody za týmito problémami. Určite nájdeme odpovede, no dnes to nestačilo. V prvom výjazde som sa pokúsil s autom zatlačiť, ale trochu som si poškodil podlahu,” pripomenul výlet mimo trať za úsekom Ascari. “Naše autá však delili len tri tisíciny, takže si myslím, že sme maximalizovali náš potenciál. Žiaľ, nie sme dosť rýchli.”