logo F1online.skF1online.sk

Verstappen nebol celkom spokojný, má totiž mierne zastretý obraz

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2023

Piatkové tréningy na Veľkú cenu Talianska nepriniesli také jednoznačné výsledky, ako by si Max Verstappen želal. Obhajca titulu zhodnotil, že má mierne zastretý obraz, keďže toho nestihol odjazdiť dostatok. V jeho prípade však pôjde len o malichernosť, nie vážnu prekážku na ceste za desiatym víťazstvom v rade.

Formula 1 tento víkend experimentuje s alokáciou pneumatík, a tak v prvom tréningu sme videli, že Max Verstappen zajazdil najrýchlejší čas na tvrdých pneumatikách. Väčšiu výpovednú hodnotu mal až druhý tréning. Max Verstappen si v ňom skúsil aj kvalifikačnú simuláciu, ale zajazdil len piaty najlepší čas.

“Z môjho pohľadu to mohlo byť aj o trochu lepšie,” vyslovil sa Max Verstappen. “Ešte stále ladíme detaily a balans medzi pomalými a rýchlymi úsekmi. Samozrejme, som presvedčený, že to zvládneme. Náš druhý tréning bol taktiež trochu narušený, aby sme si spravili obraz o niektorých veciach, takže nás čaká ešte trochu práce.”

Max Verstappen po svojom rýchlom kole, ktoré narušilo niekoľko pomalších áut, prosil inžiniera, aby mu dovolil zajazdiť ešte jedno rýchle kolo. Vo vysielačke bol mrzutý, že mu to tím nepovolil. Inžinieri sa len málokedy rozhodnú pozmeniť len jeden parameter, a tak ak chce mať jazdec predstavu o zmenách, musí skúmať, ktorá zmena čo spôsobila. Na to potrebuje odjazdiť dostatok kôl.

Ak mu to komplikuje ešte aj premávka, má čo robiť. “Myslím si, že naše jazdy boli celkom OK, ale v krátkom stinte ma trochu zablokovali pri prejazde druhým sektorom. Počas pretekových simulácií sme nenajazdili veľa kôl, takže si nevytvoríte nejaký jednoznačný názor,” komentuje Holanďan. “V konečnom dôsledku však platí, že všetci mali rovnaké dlhé jazdy.”

“Skúšali sme krídla na rôznu úroveň prítlaku. Myslím, že budeme musieť analyzovať, ktorou cestou sa vlastne vydať. V Monze to zvykne byť trochu zradné,” poznamenal čoskoro trojnásobný šampión F1.

Pred sobotou necíti paniku ani strach. “Musíme si počkať, kým všetci nevytočia svoje pohonné jednotky naplno. My vieme odviesť aj lepšiu robotu, ale svet sa zatiaľ nerúca.”

Súvisiace články

Diskusia