logo F1online.skF1online.sk

Stella: Red Bullu môžeme sekundovať len vtedy, ak budeme aj naďalej prinášať vylepšenia

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 8. 2023

McLaren sa stal po početných vylepšeniach na istý čas čo do výkonnosti druhým najsilnejším celkom na štartovom poli a zaradil sa tak v pomyselnej hierarchii hneď za dominantný Red Bull. Tímu z Wokingu však forma veľmi dlho nevydržala. V Belgicku, ako aj v Holandsku, zlyhal síce predovšetkým strategicky, no ružové to nebolo ani z hľadiska pretekového tempa. Andrea Stella prízvukuje, že hoci si v súčasnosti tradičná britská stajňa o niečo pohoršila, ešte nie je všetkým dňom koniec a opäť sa môže dostať na dostrel k „červeným býkom.“ Potrebuje vraj na to len jediné – aj naďalej chrliť jedno vylepšenie za druhým.

Zatiaľ čo vo Veľkej Británii a v Maďarsku sa Lando Norris tešil zakaždým z umiestnenia v TOP3 a Oscarovi Piastrimu ušla „bedňa“ v oboch prípadoch iba zhodou nepriaznivých okolností, v posledných dvoch vystúpeniach nemali pretekári McLarenu na záverečný pódiový ceremoniál ani len nárok.

Svoju úlohu zohrali jednak katastrofálne strategické rozhodnutia zo strany „papájovej“ časti boxového múrika, ako aj prepad v pretekovom tempe. Šampionát sa však len prednedávnom preklenul do svojej druhej polovice a do konca ročníka tak zostáva ešte množstvo pretekov. McLaren má preto ešte niekoľko príležitostí sa výkonnostne rehabilitovať, no aby sa tak stalo, nesmie poľaviť v prinášaní signifikantných vylepšení.

„Aby sme dokázali byť opäť druhým najsilnejším celkom, musíme auto neustále vyvíjať,“ nechal sa počuť Andrea Stella. „Domnievam sa, že na tejto trati [V Zandvoorte] by sme boli za normálnych suchých podmienok na úrovni Mercedesu, ktorý bol v takom Maďarsku o niečo rýchlejší než my – azda si pamätáte, že tam [na Hungaroringu] získali pole position.“

„Nazdávam sa, že náš súčasný balík určite nestačí na to, aby sme dokázali vyzvať Red Bull a rovnako nie je dostatočný na to, aby sme boli v pretekoch druhým najsilnejším tímom,“ vyšiel s kožou na trh 52-ročný Talian. „Potrebujeme priniesť ďalšie vylepšenia, čo máme na pláne už v nasledujúcich niekoľkých pretekoch.“

McLaren sa trápi predovšetkým na okruhoch s nízkym prítlakom, akým je zhodou okolností už o pár dní konajúca sa Monza. Napriek tomu, že sa druhý najúspešnejší celok všetkých čias zlepšil aj v tomto ohľade, stále má podľa vlastných slov čo doháňať.

„Myslím si, že sme sa v porovnaní so začiatkom sezóny v tomto ukazovateli zlepšili, ale stále sme len v polovici cesty, kde si myslíme, že by sme mali byť, ak chceme pomýšľať na vrcholné priečky štartového poľa,“ uzavrel Stella.

Súvisiace články

Diskusia