logo F1online.sk

Norris: Zlé rozhodnutie nás stálo veľa bodov

Lando Norris pred Oscarom Piastrim
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 8. 2023

Landovi Norrisovi a McLarenu daždivé preteky v Holandsku strategicky absolútne nevyšli. Britský tím doslova zahodil množstvo bodov, keď ukázal, ako sa jedným rozhodnutím dostať z druhého miesta na štarte až do hĺbky poľa.

Pilot McLarenu v úvode zariskoval a príliš dlho zostal na mokrej trati na suchých pneumatikách. V čase, keď sa okolo neho doslova prehnal Sergio Pérez, si sám vypýtal zastávku v boxoch. Priam šokujúco vyznela vysielačka od inžiniera. Tím tvrdil, že Norris je stále rýchlejší ako súperi na intermediálkach, na ktorých pritom očividne strácal.

„Zlé rozhodnutie,“ reagoval Lando Norris. „Toto nesprávne rozhodnutie nás stálo veľa pozícií a množstvo času. Musíme sa na to pozrieť a byť si istí, že nabudúce odvedieme lepšiu prácu. Je nemožné byť bezchybní, no treba limitovať zaváhania.“

V ďalšom priebehu nemal britský pretekár zlé tempo. Chvíľu sa zdalo, že by mohol atakovať aj pozície v lepšej časti TOP10, potom však narazil na Júkiho Cunodu. Bolo až zvláštne, ako sa McLarenu nedarilo dostať cez papierovo slabší monopost.

„Polovicu pretekov som nemohol predbiehať, pretože sme boli veľmi zlí v strednom sektore. Očakával som to, a moje predpoklady sa potvrdili. V čistom vzduchu sme boli na tom relatívne dobre, no napríklad Mercedes bol v porovnaní s nami na inom leveli. Majú silnejší predok auta i lepšiu degradáciu pneumatík,“ povzdychol si 23-ročný rodák z Bristolu.

Lando Norris už pri druhom daždi v závere prevzal stratégiu do rúk a sám tímu povedal, že akonáhle začne viac pršať, okamžite zastavia. A tak sa aj stalo, vďaka čomu britský pretekár získal k dobru aspoň pár pozícií a napokon skončil siedmy. „Nechcem znieť len negatívne, našli sa aj pozitíva. Pitstop pri druhom daždi v závere bol dobrý. Dnes sme však mali získať viac bodov,“ uzavrel Norris.

Oscar Piastri prežil úvodný dážď na suchých pneumatikách a keď trať osychala, mal dobré tempo a získaval čas na ostatných. Avšak po tom, ako prebrzdil, okamžite v 14. kole zastavil. Bolo to tesne pred nehodou Sargeanta a výjazdom safety caru, čiže Austrálčan zase oproti ostatným stratil kopu času.

„Ťažké popoludnie. Pár rozhodnutí by sme pri spätnom pohľade urobili inak. Aj ja som urobil pár chýb. Myslím si, že sme mohli skončiť vyššie. Sú tu veci, z ktorých sa potrebujeme poučiť. V jednej chvíli to vyzeralo veľmi zle, takže si cením aj pekný návrat v druhej časti pretekov,“ skonštatoval Oscar Piastri, ktorý bol klasifikovaný ako deviaty.

McLaren si teda po vydarenej kvalifikácii odnáša zo Zandvoortu len osem bodov, čo je vzhľadom na očakávania sklamanie. „Mohli sme dosiahnuť viac, nevyužili sme viacero príležitostí,“ vyhlásil Andrea Stella, šéf tímu. Stella objasnil aj strategické rozhodnutia britskej stajne.

„S Landom sme v úvode príliš váhali. Pri Oscarovi sme sa rozhodli prečkať dážď na suchých pneumatikách, počínal si excelentne. Jeho preteky sa vyvíjali dobre, no potom prebrzdil predné pneumatiky a potreboval zastaviť. Tam sme stratili nadobudnutú výhodu. Dobrá správa je, že auto bolo opäť konkurencieschopné,“ doplnil Stella.

Súvisiace články