logo F1online.sk

Tieto preteky ma strašne bavili, hovorí doširoka vysmiaty Gasly

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2023

Po sobotnej kvalifikácii sme písali, že Alpine spadol ešte hlbšie, keď sa Pierre Gasly kvalifikoval na dvanástom a Esteban Ocon na sedemnástom mieste. Nedeľné preteky však priniesli kompletne odlišný obraz. Gasly ich so svojím tímom fantasticky zrealizoval, využil zaváhania súperov a v pretekovom tempe bol rozhodne rýchlejší než Ferrari. Alpine nakoniec vybojoval senzačné pódium, ktoré je pre tím v týchto ťažkých časoch obrovskou vzpruhou.

Z dvanásteho miesta až na pódium. Alpine v Holandsku šokoval všetkých, ale tento úspech si vybojoval a spravodlivo zaslúžil. Gasly neurobil žiadnu chybu, spolu s tímom sa zakaždým rozhodol správne (čo sa v nedeľu podarilo málokomu) a mal aj veľmi solídne tempo. Podčiarkuje to skutočnosť, že ho o umiestnenie na stupňoch víťazov nepripravila ani päťsekundová penalizácia.

Bol to skvelý deň pre celý Alpine, vynikajúci výkon a na konci dňa aj zaslúžené pódium, ktoré si Gasly poriadne vychutnal.

„Je to kombinácia auta, jazdca a tímu. Bez auta by to nešlo, bez jazdca by to nešlo a bez perfektných zastávok v boxoch taktiež. Je to skvelá odmena pre všetkých, od trate až po továreň. Pripravovali sme sa s mojimi inžiniermi a neprestali sa sústrediť,“ povedal po skončení pretekov pre televíziu Sky Pierre Gasly.

„Začiatok roka bol pre nás dosť nešťastný a zakaždým sme sa zaplietli do smolných incidentov, ktoré nás pripravili o dosť bodov. Rastie vo vás frustrácia, ale musíte sa stále pozerať dopredu a zlepšovať. Myslím si, že pre všetkých je to obrovská motivácia.“

„V pretekoch sme urobili niekoľko dôležitých rozhodnutí. Veľmi nám pomohlo, keď som sa v prvom kole rozhodol zastaviť. Chlapci vykonali skvelé zastávky a v neskoršom priebehu ma povolali v správnom čase. Som skrátka strašne šťastný,“ dodal Pierre.

Nemalú bonboniéru s ironickým poďakovaním by Gasly a Alpine mohli poslať do garáže Red Bullu Sergiovi Pérezovi, ktorý sa v závere roztočil a potom v zhone prekročil rýchlosť v boxoch. Je pravda, že Mexičan tu doplatil na rozhodnutie tímu, ktorý sa rozhodol prezúvať na pneumatiky do veľkej vody, čo bolo podobne zbytočné ako tieto pneumatiky samotné.

Pérez sa v závere snažil tlačiť, ale Gaslyho nestriasol. Francúz sa tak po započítaní Checovho trestu posunul na tretie miesto.

„Bola to zábava. Tieto preteky ma strašne bavili, pretože bojovať o popredné priečky je omnoho vzrušujúcejšie. Viete, čo je v hre a musím povedať, že som miloval každé kolo, dokonca aj v týchto podmienkach. Vyskúšali sme si prakticky všetko, od sucha až po veľkú vodu, čo je nezvyčajné a náročné po jazdeckej stránke,“ povedal so širokým úsmevom Gasly.

„Dnešok bol o maximalizácii príležitostí. V takýchto dňoch musíte byť v najlepšej forme a veľmi sústredení, rozhodovať sa správne, zvoliť najlepšiu stratégiu, zvládnuť zastávky v boxoch, vyťažiť maximum z auta v zložitých podmienkach atď.“

„Presne to sa nám aj podarilo. Iste, nemali by sme byť až príliš nadšení. Máme pred sebou ešte deväť pretekov a vieme, že sa potrebujeme zlepšiť. Sme ešte pomerne ďaleko od naplnenia našich výkonnostných cieľov, čo sa potvrdilo aj v sobotnej kvalifikácii, ale je dôležité užiť si kvalitný výsledok a keď sa potrebujeme zlepšiť, musíme zostať objektívni a pracovať. Dnešok si užijeme a od zajtra sa naplno sústredíme na Monzu. Chlapci si to zaslúžia a musím zagratulovať celému tímu,“ dodal Gasly, ktorý pred mikrofónmi nešetril slovami.