logo F1online.sk

Alpine padol v Holandsku ešte hlbšie, Ocon hovorí o najhoršej kvalifikácii v roku

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2023

Alpine v Zandvoorte zatiaľ nedokáže potvrdiť ani svoju povesť šiesteho najrýchlejšieho tímu. V holandskej kvalifikácii si Pierre Gasly ako rýchlejší pilot francúzskej stajne dokázal poradiť len s Alfami Romeo, Haasmi a AlphaTauri, pričom s výnimkou Lewisa Hamiltona a Mercedesu ho porazili obaja piloti Red Bullu, McLarenu, Aston Martinu, Ferrari a dokonca aj Williamsu. To je pre stajňu s tými najvyššími ambíciami ďalšia tvrdá porážka.

Gasly skončil v kvalifikácii na dvanástom mieste, jeho tímový kolega Esteban Ocon dokonca na sedemnástom (na štarte sa pre penalizáciu Júkiho Cunodu posunie na šestnáste miesto). Po belgickom personálnom zemetrasení je to pre Alpine ďalšia veľmi horká pilulka. Ambície sú oveľa vyššie, pritom sa nezdá, že by monopost A523 vyradila z hry nejaká zhoda okolností alebo smola. Ani Pierre Gasly sa po skončení kvalifikácie netváril, že mal šancu dosiahnuť omnoho lepší výsledok.

„V prvej časti kvalifikácie sme vyzerali dobre a dokázali sme postúpiť, ale Q2 bola nesmierne vyrovnaná,“ povedal Pierre. „Myslím, že nám chýbalo nejakých sedem stotín sekundy. Samozrejme, pozrieme sa, čo sme mohli urobiť lepšie. Podľa mňa sa vyskytlo pár vecí, ktoré sme mali vyskúšať a ktoré nás možno stáli tú trošku na postup.“

„Faktom však je, že sme sa umiestnili podobne ako v Spa. Budeme pokračovať v práci a hľadať zlepšenie. Som si istý, že v nedeľu môžeme zabojovať o body,“ hovorí Gasly.

 „Máme rovnaké auto ako v Belgicku, takže sme tušili, že výsledok bude podobný. Samozrejme, vždy sa snažíte maximalizovať potenciál auta, ale v týchto podmienkach sa situácia neustále mení. Mne sa podarilo dobré kolo a bol som s ním spokojný. Bohužiaľ, chýbalo nám pár stotín,“ dodal Pierre.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon nemá žiadne dôvody na spokojnosť. Chabou náplasťou mu bola penalizácia Júkiho Cunodu, ktorá ho posunula zo sedemnástej na šestnástu priečku na štarte. Francúzsky pretekár po skončení kvalifikácie priznal, že si svoju sobotu predstavoval diametrálne odlišne.

„Bola to jednoznačne najhoršia kvalifikácia v roku. Prvýkrát som vypadol už v Q1, čo je frustrujúce. Už od začiatku víkendu nám však chýba priľnavosť na zadnej náprave, či už na suchej alebo mokrej trati. Musíme sa ponoriť do dát a preskúmať, prečo sa to stalo,“ povedal Ocon.

„Máme však pred sebou ešte jeden deň. Už sa nám v minulosti podarilo po štarte zo zadných priečok prebojovať na body. Dúfajme, že to dokážeme napodobniť a postúpiť dopredu,“ dodal.