logo F1online.sk

Barrichellova spoveď: Schumacher ma nikdy nepodporil a ani mi nepodal pomocnú ruku

Michael Schumacher, VC Talianska 1998
© M. Cooper/ALLSPORT – Wikipedia Commons (CC0 1.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 8. 2023

Keď sa povie tímová dvojka, mnohým fanúšikom prebehne po rozume ako prvý Rubens Barrichello. Brazílčan stál totiž pri historicky najväčších úspechoch Ferrari, no zatiaľ čo Michael Schumacher zbieral jeden titul za druhým a zbieral všetko ovocie, rodák zo Sao Paula hral vždy druhé husle a plnil len úlohu akejsi „podržtašky“. To, že mal sedemnásobný šampión od Barrichella navrch, priznáva aj on sám. Víťaza jedenástich veľkých cien však aj po rokoch škrie niečo iné – spôsob, s akým s ním jeho nemecký náprotivok počas vzájomného pôsobenia v Maranella zaobchádzal.

Napriek tomu, že je Schumacher po úraze hlavy zrejme pripútaný na lôžko a odkázaný na pomoc druhých, Barrichello svojho niekdajšieho tímového kolegu v najnovšom vyjadrení vonkoncom nešetril.

Pretekára, ktorý sa postaral o takmer polovicu všetkých titulov Ferrari, označil za bezohľadného a nenechal na ňom ani nitku suchú. Brazílčana aj po rokoch škrie, že hoci urobil pre Nemca v ceste za jeho titulmi aj prvé-posledné, ten sa mu za to nikdy patrične nepoďakoval – a nielen to. Barrichella vraj nikdy v ničom nepodporil a keď potreboval pomocnú ruku, Schumacher mu ju z vlastnej iniciatívy nikdy nepodal.

„Vždy som si v F1 vytváral priateľstvá a vždy som mal dobrý vzťah so všetkými svojimi tímovými kolegami,“ začal na úvod Rubens Barrichello. „Schumacher ma avšak nikdy v ničom nepodporil,“ povedal v podcaste Beyond The Grid.

„Nikdy mi nepodal pomocnú ruku, takže som ho o pomoc ani neprosil. Michael bol iný, než ostatní pretekári. Svojím spôsobom bol tak trochu naivný – tým ako pracoval.“ Barrichello následne skritizoval aj samotné Ferrari, ktoré údajne Schumacherovi vždy držalo stranu.

„Mnohokrát, keď sme skončili tímové stretnutie, sa začalo ďalšie – ale už len s Michaelom,“ priznal. „Tak som si odtiahol stoličku a len tam tak sedel. Nakoniec som pochopil, že tím je jeho.“ Bernie Ecclestone svojho času tvrdil, že Barrichellova zmluva s Ferrari obsahovala klauzulu o tom, že nesmie pretekať so svojím tímovým kolegom. Ten to avšak teraz poprel.

„Také niečo by som nepodpísal. Nič také v mojej zmluve nestálo,“ povedal pre F1.com. „Pre môj osobný prospech som kývol na mnohé veci. S mnohými vecami som síce nesúhlasil, ale neprotestoval som proti nim, pretože som videl, že vďaka ním rastiem.“

„Počas šesťročného pôsobenia vo Ferrari som cítil, že neustále napredujem, ale zároveň, že sa môj čas [v Maranelle] naplnil.“ Aj keď si Barrichello uvedomuje, že sa Schumacherovi  nikdy nevyrovnal, rekordér v počte titulov naklonil Ferrari na svoju stranu vraj aj vďaka tomu, že bol v tíme v čase Rubensovho príchodu už naplno udomácnený.

„Vždy hovorím, že Schumacher bol nepochybne lepší ako ja,“ nalial si čistého vína Barrichello. „Ale keďže bol vo Ferrari už od roku 1996, mal štyri roky k dobru, prešiel si zranením [zlomeninou nohy, pozn. red.] a v jeho prospech hralo aj to, že ho Jean Todt očividne považoval za syna. Pre niekoho nového bolo ťažké tam len tak napochodovať a požadovať voľné ruky,“ doplnil vicemajster z rokov 2002 a 2004.