logo F1online.sk

Horner: Svedkami výkonu, ktorý podal Max v Belgicku, sme neboli už celú jednu generáciu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 8. 2023

Max Verstappen predviedol v Belgicku výkon ako z inej galaxie. Hoci si Holanďan robí zo súperov trhací kalendár pravidelne, tentokrát si počínal ešte demonštratívnejšie ako obvykle. Po štarte zo šiestej priečky sa preštrikoval poľom ako nôž maslom a už približne v štvrtine pretekov dýchal vedúcemu Sergiovi Pérezovi na krk, okolo ktorého napokon prefrčal v sedemnástom kole. Úradujúci majster sveta následne zaradil „druhý rýchlostný stupeň“ a konkurencii sa začal vzďaľovať míľovými krokmi. Šachovnicovú vlajku preťal s 22-sekundovým náskokom, ktorý si vytvoril behom dvadsiatich siedmich kôl a formulovú obec nechal opäť raz v nemom úžase.

Veľká cena Belgicka predstavovala miestami hru mačky s myšou. Mačkou bol pochopiteľne Verstappen a myší sme mali na trati hneď niekoľko. Azda najväčšmi si dvojnásobný šampión vychutnal tímového kolegu Sergia Péreza, ktorý v porovnaní s Holanďanom miestami pôsobil, akoby mal zatiahnutú ručnú brzdu.

Napriek tomu, že Verstappenovi sa v Red Bulle dostáva častej a šťavnatej pochvaly, tentokrát bol za svoj výkon vychválený priam do nebies. Hotovej ódy sa dočkal od Christiana Hornera a tradične pochvalné slová utrúsil na adresu víťaza 45-tich veľkých cien aj vyhľadávač talentov Helmut Marko.

„Myslím si, že v Belgicku spomedzi všetkých vynikal,“ uviedol Horner. „Predviedol fenomenálny výkon,“ pokračoval v oslavných litániach 49-ročný Brit. „To, čo teraz Max predvádza, je niečo, čo vidíte raz za generáciu.“

„Ako každý z veľkých jazdcov disponuje niečím navyše. To, čoho sme u neho práve svedkami, vyplýva z jeho schopnosti narábať s pneumatikami, čítať preteky a vyťažiť z nich absolútne všetko. Je skvelé vidieť, ako si počína. Domnievam sa, že momentálne je na vrchole svojej formy.“

Obdobne ako Horner sa vyjadril aj Marko. „Ak máte v kvalifikácii náskok osem desatín, tak ste si vedomý toho, že disponujete určitou rezervou a extra maržou,“ odpovedal rodák z Grazu na otázku, či ho Verstappen svojimi výkonmi dokáže ešte prekvapiť.

„Je to aj o tom, ako inteligentne a šikovne v súčasnosti jazdí,“ poznamenal Rakúšan pre Motorsport.com. „Premýšľa o všetkých predbiehacích manévroch a dokáže neuveriteľne dobre čítať preteky. Môžete to badať aj z rozhovorov s jeho pretekovým inžinierom [Gianpierom Lambiasem, pozn. red.].“

„Je neuveriteľné, čo momentálne predvádza, ale to platí aj pre zvyšok tímu. Takmer každá zastávka v boxoch je pod 2,5 sekundy a v poriadku je aj stratégia. Zatiaľ sme nemali žiadne technické problémy, takže možno skonštatovať, že celý tím odvádza dobrú prácu,“ doplnil Marko.

Súvisiace články