logo F1online.sk

Binotto sa dohodol s Alpine, hlásia vo Francúzsku. Možno ho uvidíme už v Monze

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2023

Stane sa Mattia Binotto novým šéfom Alpinu? Táto možnosť sa stáva stále viac a viac pravdepodobnou a hovorí sa o tom už niekoľko týždňov. Taliansky inžinier sa pokúsi spasiť Renault a hlavne jeho motorový program, aj keď početné zdroje sa zhodujú, že zasadne do manažérskej, nie inžinierskej, pozície.

Mattia si od začiatku ročníka užíva povinnú dovolenku. Celý rok 2023 mal stráviť v ústraní ako zamestnanec Ferrari, ktoré mu bráni prejsť ku konkurencii z obavy o svoje duševné vlastníctvo. Začiatkom roka 2024 by však už mal byť voľný; možno dokonca skôr, ak by sa Alpinu podarilo dohodnúť s Ferrari na jeho predčasnom uvoľnení spod zmluvy.

Presne to sa vraj stalo. Jeho krajan, a prezident automobilky Renault, Luca de Meo má o jeho služby eminentný záujem a otázkou zostáva, kedy sa Binotto ujme novej funkcie.

„Švajčiarsko-taliansky inžinier bol videný na okruhu v Spa, nie počas veľkej ceny, ale počas testov Pirelli. Zostal diskrétny a môžeme sa domnievať, že Alpine načasovanie oznámenia jeho príchodu starostlivo zváži, pričom musí zohľadniť zmluvné záväzky s Ferrari aj situáciu vo francúzskom tíme,“ píše portál Autojournal.fr.

„Binotto údajne akceptoval ponuku šéfa skupiny Renault Lucu de Mea, aby nastúpil na miesto Otmara Szafnauera a stal sa šéfom tímu Alpine, pričom možno prijme aj iný titul so širšími kompetenciami,“ uvádzajú vo Francúzsku.

Ešte pozoruhodnejšie je načasovanie. Podľa menovaného zdroja by totiž dočasný šéf Bruno Famin nemal viesť Alpine dlhšie než pár týždňov a Binotto by sa mohol ujať novej funkcie už začiatkom septembra, píše Autojournal.fr. Bolo by to vskutku pikantné, keby Mattia zažil premiéru v novej funkcii na svojej domácej Veľkej cene Talianska.

K situácií sa vyjadril aj renomovaný taliansky žurnalista Leo Turrini s dobrými kontaktmi v Maranelle. Tento dlhoročný novinár veľmi dobre a osobne pozná Binotta a vo svojom poslednom blogu reagoval aj na situáciu okolo bývalého šéfa Scuderie.

„Vo Francúzsku hovoria, že Binotto sa už dohodol s Alpine. Neprekvapilo by ma to. Mattiu poznám takmer 30 rokov. Je to skvelý chlapík, ktorého možno podkopáva prehnané sebavedomie. Šéfovať Ferrari preňho bolo splneným snom. Ďalšie sny sa mu však už nesplnili, za čo si čiastočne môže sám. Dopustil sa chýb, ale nie vždy sa mu dostalo adekvátnej podpory. Dôveroval nesprávnym priateľom a jeho komunikácia bola katastrofálna. Niektoré jeho výroky priam volali po pomste. Aby som to však udal na pravú mieru, Mattia je skvelý človek. Ak nájde v de Meovi mentora a ak sa naučí viac počúvať, mohol by dosiahnuť skvelé úspechy,“ povedal na adresu svojho známeho Turrini vo svojom blogu.