logo F1online.sk

„Sedem až osem jazdcov“ by sa podľa Montoyu stalo šampiónmi v Red Bulle, vrátane Péreza

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2023

Do akej miery sa na úspechu podieľa kvalita monopostu a aký je podiel pilota? Táto priam sizyfovská otázka sa šíri éterom Formuly 1 prakticky zakaždým, keď niekto dominuje? Platilo to v čase dominancie Lewisa Hamiltona, Sebastiana Vettela, Michaela Schumachera a teraz aj Maxa Verstappena. Juan Pablo Montoya má na túto otázku jasnú odpoveď.

Holým faktom je, že v súčasnosti môže holandského pretekára vyzvať len Sergio Pérez. Niežeby bol Mexičan taký dobrý, len má v rukách úplne rovnakú techniku. Checo si však beztak vybral množstvo slabých chvíľ a v jednom okamihu mu dokonca Fernando Alonso šliapal na päty v celkovom hodnotení.

Pérez sa však v ostatných pretekoch dokázal spamätať a doručil pódiové umiestnenia, ktoré by pri dominancii monopostu RB19 mali byť jeho povinnosťou. Týmto sa vraciame k úvodnej otázke? Dokázal by sa stať šampiónom s Red Bullom naozaj každý?

„Max Verstappen odvádza v súčasnosti fantastickú prácu. Vyzerá neporaziteľne, podobne ako kedysi Hamilton, ktorý svojho času taktiež vyhrával všetko. Taká je skrátka realita Formuly 1,“ povedal bývalý pilot Williamsu a McLarenu Juan Pablo Montoya, ktorého cituje Formula Passion.

„Max je veľmi dobrý jazdec a teraz má aj skvelé auto. Podľa mňa nemá v súčasnosti lepšiu rýchlosť než pred dvoma rokmi. V skutočnosti je pravdepodobne rovnako rýchly ako vtedy, len jeho auto je oveľa rýchlejšie,“ myslí si Kolumbijčan, podľa ktorého by však s týmto autom dokázala dokráčať na vrchol dobrá polovica štartového roštu.

„Okrem Maxa je tu ďalších sedem alebo osem pilotov, ktorí by sa s Red Bullom dokázali stať majstrami sveta, napríklad Pérez, Hamilton, Sainz, Leclerc alebo Norris by mohli byť šampiónmi. Je však jasné, že ak nie ste dobrý jazdec, budete to mať ťažké, pretože čím lepší ste, tým máte lepšiu šancu dostať sa do dobrého tímu,“ dodal Montoya.

Aj keď tieto slová sú ako voda na mlyn neprajníkom Verstappena, ktorí do značnej miery patria do tábora fanúšikov Lewisa Hamiltona, ani tí by si nemali pri týchto slovách príliš mädliť ruky, pretože „Monty“ nezabudol ani na sedemnásobného šampióna a odkázal mu, že on je ten posledný, kto môže kritizovať dominanciu jedného tímu a jedného jazdca.

„Keď nevyhrávate, je veľmi ľahké sa sťažovať. Keď Lewis vyhrával, tak povedal, že auto mu neposkytuje žiadnu výhodu. V skutočnosti však mal Mercedes rovnakú prevahu ako teraz Red Bull. Nechcem tým povedať, že Hamilton nie je dobrý, naopak, je to skvelý pretekár, ale vo Formule 1 musíte byť v najlepšom aute, taká je skrátka realita tohto športu,“ vyhlásil Montoya.