logo F1online.sk

Clarkson: Najlepšiu jazdeckú zostavu má McLaren

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 8. 2023

Po tom, čo sa mohol McLaren v uplynulých sezónach spoľahnúť len na jedného zo svojich pilotov, sa zdá, že celok z Wokingu konečne našiel jazdca, ktorý ukážkovo zapadá do jeho mozaiky. Tým pretekárom je Oscar Piastri, ktorý sa od skúsenejšieho Landa Norrisa učí podľa slov Brita „nesmierne rýchlo.“ Austrálčan začína postupne vystrkovať rožky, a ak bude takto napredovať aj naďalej, papájový tím snáď nebude vedieť, čo od dobroty. Jazdecká zostava historicky druhej najúspešnejšej stajne je bezpochyby veľmi kvalitná, no ešte nedisponuje dostatočnými skúsenosťami. Tom Clarkson v tom však problém nevidí a duo Norris-Piastri označuje za najkvalitnejšie v celom štartovom poli.

McLaren vstal tesne pred letnou prestávkou z popola. Avizované vylepšenia vypálili na výbornú a z outsidera sa stal behom noci jeden z najsilnejších celkov na štartovom poli. „Comeback“ v podaní tímu z Wokingu nemá obdobu a niečoho podobného sme boli podľa Karuna Čandhoka naposledy svedkami ešte v minulom storočí.

„Piastri odviedol v suchej časti kvalifikácie skvelú prácu,“ poznamenal Ind, ktorý sprvu okomentoval počínanie si mladšieho z jazdeckej zostavy McLarenu na Veľkej cene Belgicka. „Mal k dispozícii DRS, čo vám samozrejme vždy pomôže. McLarenu sa podarilo v prebiehajúcej sezóne neskutočne zlepšiť. Nazdávam sa, že takýto výkonnostný zvrat sme naposledy videli v roku 1998, a to v podaní Jordanu. Na začiatku sezóny patrili medzi najpomalšie autá na štartovom rošte.“

Zatiaľ čo niekdajší pilot HRT prejavil uznanie tak jazdcom, ako aj samotného tímu, z úst moderátora Toma Clarksona vyšli predovšetkým pochvalné ódy na Norrisa s Piastrim. Prvý z menovaných sa napriek zlým pretekovým nastaveniam vyštveral v nedeľu na siedme miesto, druhý zase v sobotnom šprinte nestačil len na dominantného Verstappena.

„Lando sa začal v pretekoch rýchlo prepadávať, pretože jeho zadné krídlo bolo zbytočne veľké a nemal žiadnu priamu rýchlosť,“ nechal sa počuť Brit v podcaste F1 Nation. „Zožieral pneumatiky. Jediné pozitívum, ktoré si myslel, že mu zadné krídlo prinesie, bola o niečo lepšia degradácia pneumatík, avšak opak bol pravdou. Do boxov ho povolali nesmierne skoro, no podarilo sa mu vyškriabať sa naspäť.“

„To sa mi na Landovi páči. Je to húževnatý a nesmierne rýchly jazdec. Spolu s Oscarom Piastrim tvorí vynikajúcu jazdeckú zostavu, ktorá je spomedzi všetkých dvojíc na štartovom poli azda najlepšia,“ dodal Clarkson.

Súvisiace články